Angolnyelv-oktatás önkéntesekkel

Angolnyelv-oktatás önkéntesekkel
Bihar megye – A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az amerikai Learning Enterprises Alapítvánnyal ötödik éve szervez nyári angolnyelv-tanfolyamokat. Minden évben több település jelentkezik.

A nyelvtanfolyamokat több turnusban tartják a különböző településeken, van, ahol már június 30- án elkezdődtek, s július 18-ig tartanak, mint Síterben, Tarcsán, Szalárdon, Margittán. Július 21-én indul a következő turnus, ami augusztus 8-án ér majd véget, akkor Nagyváradon, Hegyközszentmiklóson, Kiskerekiben, Érkeserűben, Érköbölkúton, Érkörtvélyesen és Ottományban várják az érdeklődő gyerekeket. Településenként 50–80 gyermekre számítanak, annál is inkább, mert a program nemcsak hasznos, közösségformáló szerepe is van. Van, ahol délutánonként felnőttoktatás is folyik, tájékoztatott Szántó Ildikó, a Gyermekmentő Szolgálat helyi szervezetének egyik vezetője.

Mi a program célja?

A Learning Enterprises (LE) egy olyan hivatalos, nonprofit szervezet, ami főleg egyetemistákat foglalkoztat. Tavaly mintegy 100 tanárt küldött 12 országba, hogy megtanítsák az angol nyelvet főleg a falvakban, kisvárosokban, ahol kevés az angoltanár, az olyan oktató, aki anyanyelvi szinten beszéli az angol nyelvet. A LE módszere a beszéden, kommunikáción alapszik, a hétköznapi beszédkörnyezetben használni a nyelvet. A tanárok az országuk kultúráját, hagyományait is magukkal hozzák, szívesen mesélnek saját életükről, és még szívesebben tanulnak az új, befogadó közösség történetéről, hanyományairól.   

Hogy folyik az oktatás?

A programban szereplő romániai falvak/városok többségükben magyarlakta, erdélyi települések.

A tanárok három hetet tanítanak egy-egy helyen. Általában egy, ha sok a jelentkező, két tanárt küldenek. A tanárok helybéli családoknál laknak, és minden hétköznap minimum négy órát tanítanak. Minden korosztályt szívesen elvállalnak, nyelvtudási szinttől függetlenül (a felnőtteknek az órákat legtöbbször este tartják). Az első tanítási nap az ismerkedésé, a tanárok csoportokba osztják a tanulókat (egy helybéli tolmács/angoltanár segítségével), és másnap kezdődnek az órák.

Kik a tanárok?

Mindegyik tanár önkéntes, ingyen tanít, utazási költségeit is maga fizeti. Csak olyan tanár vesz részt a programban, aki komolyan hisz a Learning Enterprises céljaiban, filozófiájában. A legtöbben egyetemisták, amerikaiak, de vannak közöttük angol, ausztrál vagy más származásúak is. Mindegyik tanár tökéletesen, akcentus nélkül beszéli az angol nyelvet. Tanítási tanfolyamot végeznek, de mindegyikük maga dönti el, hogy mit tanít és hogyan, de a hangsúly mindig a beszéden van.

Hogy jelentkezhetnek?

Minden a programban részt venni kívánó településen kell lennie helyi szervezőnek, aki tartja a kapcsolatot az EL-vezetőkkel, résztvevőket toboroz, befogadó családot talál. Utóbbiaktól annyit kérnek, hogy a szó szoros értelmében befogadják a tanárt, megmutassák neki a környéket, ellássák. Nem probléma, ha a családban nem beszélnek angolul. Ha anyagi okok miatt egy család nem tudja vállani a feladatot, 2-3 különböző család is jelentkezhet. A falu/város maga választja meg, hogy melyik turnusra kéri a tanárt, ismertette érdeklődésünkre a program részleteit Szántó Ildikó.

Jelentkezhetnek

Nagyváradon július 21-én, hétfőn 10 órakor indul az angol nyelv oktatása a gyermekmentők Sas palotabeli székhelyén. Érdeklődni a 0745–11–29–36 vagy a 0741–76–32–80 telefonszámon lehet.