Angliai kocsikkal a körösgyéresi tüzek ellen

Angliai kocsikkal a körösgyéresi tüzek ellen

Bihar megye – A Man szigetekről érkezett két tűzoltókocsival lett gazdagabb a napokban Körösgyéres község önkéntes tűzoltó alakulat. A kocsik mellé kiképzést is kaptak, melyből bemutatót tartottak.

Mióta község a község, mindig is működött benne önkéntes tűzoltó brigád, tudtuk meg Rezik László alpolgármestertől, aki maga is tagja a lánglovagok csoportjának. Régen a hagyományos, lóvontatta kocsival mentek oltani, ha a szükség úgy hozta, később modernizálódtak, és vásároltak egy, a kutakra alkalmazható szivattyút. A helyi Moraru Marcel orvos révén kerültek kapcsolatba a Man szigeteki Rosa Drown vezette Ro-Man-Aid Alapítvánnyal, mely korábban a kultúrház építésében segédkezett, most pedig két tűzoltó autó érkezett közreműködésükkel.

Angol vezényszavak

A 12 tagú helyi tűzoltócsapat kiképzésére öten érkeztek az adományozók részéről. Utóbbiak egy hétig tartózkodtak Körösgyéresen, s ez idő alatt a Mercedes és Volvo tipusú kocsik, illetve tartozékaik használatának minden csínjára-bínjára megtanították a vendéglátókat. A tanultakról adtak számot a gyéresi önkéntesek péntek délben az iskola udvarán nem csak az adományozók, de a Crisana Tűzoltóalakulat parancsnokai előtt is. Az angolul pattogó vezényszavakat tolmács fordította, s azoknak megfelelően gurultak a vezetékek, melyeket csatlakoztattak az autók csapjaihoz, közben a a csapatok más tagjai a virtuális tűzfészekre irányították az érkező vízsugarat. Később a létrát szerelték össze mellyel az iskola tetőzetig másztak fel.

Vigyázzanak rá!

A bemutató után a megyei profi egység vezetője gratulált a látottakhoz, további sok sikert és kevés munkát kívánva. Figyelmeztetett, hogy továbbra is fontos az állandó trenírozás, hogy alkalom adtán elejét vegyék az anyagi károknak, és akár életeket is menthessenek, de legalább milyen fontos a birtokukba jutott technika karbantartása. Ne járjanak úgy, mint egy másik Bihar megyei település (nem nevezte meg melyik), ahol hasonlóan modern tűzoltókocsit kaptak, s egy év múltával nem hogy működőképes nem volt, de a kerekeit is ellopták… Rezik László alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat három sofőr alkalmazását tervezi a kocsikra, hogy állandó tűzoltósági ügyeletet tarthassanak.

 

Rencz Csaba