Andronescu: megpróbálunk megoldást találni, hogy az osztályok létszáma ne haladja meg a 25 tanulót

Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu
A román oktatás egyik gondja a túl magas létszámú osztályok bizonyos iskolákban, és ennek érdekében intézkedéseket kell hoznunk, jelentette ki Ecaterina Andronescu oktatási miniszter.

A miniszter szerint a gyerekek számának csökkenése Romániában az iskolák polarizációjához vezet, azaz a jó iskolákban túl magas, a gyengébbnek tartott iskolákban pedig túl alacsony a tanulók létszáma.

,,A szülők nyomást gyakorolnak a jó eredményeket felmutató tanintézményekre. Oda jutottunk, hogy a nagyon erős iskolákban akár 30-35 tanuló is van egy osztályban. Megpróbálunk megoldásokat találni, hogy ezt a helyzetet felszámoljuk” – fejtette ki Andronescu hétfő este a Realitatea TV műsorában. Rámutatott, nemsokára, valószínűleg már a héten jóváhagyják a beiskolázási tervet a következő tanévre, és megpróbálják tartani a 25-ös létszámokat az iskolákban. ,,Szerintem ez az intézkedés megvalósítható és feltétlenül szükséges” – szögezte le az oktatási miniszter. Hozzátette, az idei tanévben ‘kétszer annyi helyet írnak ki a szakiskolákban, mint eddig’, alkalmazkodva a ‘a munkaerőpiac követelményeihez’.

 

www.agerpres.ro