Anca Dragu: A legutóbb jóváhagyott béremeléseket nem bírja el a jövő évi költségvetés

Anca Dragu pénzügyminiszter
Anca Dragu pénzügyminiszter
4,85 millió lejes többletkiadást tesznek ki a parlament különböző szakbizottságai által a napokban jóváhagyott béremelések – ezt az összeget nem bírja el a 2017-es költségvetés, jelentette ki szerdán Anca Dragu pénzügyminiszter, aki részt vett a Világbank bukaresti székházában tartott nyílt napon.

A miniszter szerint, miután a parlament jóváhagyja a módosításokat, a kormány megtámadja a törvényt az Alkotmánybíróságon.

Anca Dragu szerint a béremelések miatt az ország túllépi a 3 százalékos megengedett költségvetési hiányt. A miniszter ugyanakkor azt mondja: a képviselők megszegték az alkotmány azon cikkelyét, amely előírja, hogy minden kiadásnövekedés mellé a bevételek hasonló arányú növekedését, vagy más kiadások csökkentését kell rendelni.’Majd meglátjuk, hogy milyen formában fogadja el a törvényt a parlament és azután eldöntjük, hogy megtámadjuk-e azt az Alkotmánybíróságon’ – mondta a miniszter.

A képviselőház munkaügyi és pénzügyi bizottságai a hét elején több pontban módosították a közalkalmazottak bérezését rendező 2016/20-as kormányrendeletet.

AGERPRES/(RO – szerző: Daniel BADEA, szerkesztő: Andreea MARINESCU; HU – szerkesztő: ERDÉLY András)

www.agerpres.ro