Amit a szúnyogok szeretnek rajtunk

Alkoholfogyasztással, parfümmel, vagy akár a vércsoportunkkal is magunkra vonhatjuk a szúnyogok figyelmét. A Johnson Family Company kutatása szerint a bőr által kibocsátott vegyi anyagok közül egyesek vonzzák, míg mások taszítják a szúnyogokat. A terhes nőket például sokkal több nőstény szúnyog csíp meg, mint bárkit a társaságukban.

A nullás vércsoportúakat sokkal jobban szeretik a szúnyogok, de ez nem jelenti azt, hogy mások biztonságban lehetnek a bosszantó rovaroktól. A vér mellett ugyanis a bőr által kibocsátott vegyi anyagok is sokat nyomnak a latba. A szúnyogok például különösen kedvelik az emberi verejtékben található tejsavat és a kilélegzett szén-dioxidot. Aki alkatánál fogva, vagy fizikai megterhelés alatt többet termel ezekből, azoknak nagyobb az esélyük egy-egy csípésre.

Szintén vonzódnak a vérszívó rovarok a bőrön kiválasztódott koleszterin, illetve szteroidok iránt, de vonzóak számukra a parfümök és a dezodorok is. A terhes nők pedig azért fontosabb célpontok számukra, mert a testhőmérsékletük az átlagosnál magasabb, bőrük kiválasztódása fokozottabb és több szén-dioxidot bocsátanak ki.

Érdemes vigyázni az alkoholfogyasztással is: amerikai szakorvosok szerint már egy pohár sör elfogyasztása is mágnesként vonzza a szúnyogokat. Bebizonyosodott az is, hogy a fokhagyma segítségével legfeljebb az asztalszomszédot lehet távoltartani, a népi hiedelemmel ellentétben ez a trükk nem hat a szúnyogokra.