Amit összeszedtek estik, lába kelt reggelre

Amit összeszedtek estik, lába kelt reggelre
Bihar megye – Az országos, és a Nagyváradon is sikert aratott elektromos és elektronikus hulladékot begyűjtő akciót Érmihályfalván is megszervezték. A végkifejlet érdekesen alakult.

Nagyváradon, mint arról beszámoltunk, több helyen konténereket tettek ki terekre, útkereszteződésekbe, a lakosoknak oda kellett vinni a hulladékot. Érmihályfalván ezt úgy oldották meg, hogy november harmadikán egy utánfutós traktor járta végig az utcákat gyűjtési céllal, azaz házhoz mentek a kacatokért. Indrie Ovidiu, a Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi szakembere kérdésünkre elmondta, hogy az akciót az EU-csatlakozási tárgyalásokon megállapítottak alapján szervezték meg országszerte, és elsősorban nevelési szempontokat vettek figyelembe. Ez alatt azt kell érteni, hogy az embereket rá kell szokatni a szelektív hulladékgyűjtésre, az újrahasznosítható szemét különválasztására.

Nem érdemes tárolni

Az elektromos és elektronikus hulladék elszállítása most, az első alkalommal ingyenes volt, de a mérnök szerint hasonlóra lenne majd szükség januárban is, amikor a decemberi bevásárlási láz után sok holmi kerül a szemétbe. A mihályfalvi akciót sikeresnek minősítette Indrie Ovidiu, mivel a város egy részét máris sikerült megmozgatni, ráébreszteni arra, hogy a használhatatlan holmikat nem érdemes a fészerben tartani. Ugyanakkor tapasztalatokat is szereztek, hogy jövő alkalommal mit kell majd másképp tenni. Mintegy 2 tonnányi lomot szedtek össze, közte hűtő-, mosó- és számítógépeket, monitorokat, porszívókat, vasalókat, stb. Ezeket a főtéri tömbházak mögötti színben halmozták fel (ahol Nyíló Akác fesztivál idején állatkiállítást tartanak), hogy ott várjanak további sorsukra.

A „sors” kezei…

Ez a „sors” a vártnál hamarabb megérkezett, ugyanis másnap reggelre minden kacatnak lába kelt! A hulladékok tehát nem kerültek ki a városból, csak új „lakhelyet” kaptak: fémátvevő helyekre kerülnek, esetleg várnak valahol, hogy „hátha jók lesznek még valamire”. Valaki állítólag azért vitt el egy rossz mikrohullámú sütőt, mert használhatóra nincs pénze, a kredencen meg az is jól mutat…

Rencz Csaba