Amiről szó lesz a közéleti sátorban

Csomortányi István
Csomortányi István
Az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) a nagyváradi Szent László Napokon belüli részvételével kapcsolatos részletekről számolt be Csomortányi István, a Bihar megyei szervezet elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az EMNP a rendezvénysorozaton belül felállítandó közéleti sátorban szervez néhány programot, ezekről számolt be Csomortányi István. Örökzöld téma az egyszerűsített honosítás, ezzel kapcsolatos információnyújtás is zajlik majd a sátoron belül, illetve a jövő májusi országgyűlési választásokon való részvételről is tájékoztatnak, hiszen a Néppárt arra buzdít mindenkit, hogy vegyen részt a választásokon a levélszavazatok leadásával. Ennek előfeltétele, hogy azok, akiknek már megvan a magyar állampolgárságuk, amennyiben eddig nem regisztráltak a választói névjegyzékbe, ezt tegyék meg. Ezt mindenki megteheti saját maga is, interneten, illetve a Néppárt önkénteseinek segítségével – akár a Szent László Napokon, a közéleti sátorban, akár a Néppárt székhelyén. Arra is felhívta a figyelmet Csomortányi István: aki regisztrált, de azóta változtak az adatai, frissítse azokat – ebben is szívesen segítenek. Mint megjegyezte, mind a 2014. évi országgyűlési választásokkor, mind a tavaly őszi kvótareferendum alkalmából az EMNP és az EMNT irodáiban, önkénteseik segítségével gyűjtötték be az Erdélyből beérkezett szavazatok kétharmadát.

A híd és a szobor

Egy másik téma a Szent László szobor ügye lesz. Ezzel kapcsolatban szombat délután 16 órától kötetlen beszélgetésre várják az érdeklődőket, meghívottjuk lesz a 2015-ben szervezett civil aláírásgyűjtés kezdeményezője, Sztuflák Gyula Ede is, aki nyolcezer aláírást gyűjtött össze Nagyváradon szent László szobrának a főtérre való visszahelyezéséért. 2015 márciusában lakossági fórumot is szervezett a Néppárt ennek az ügyében, s akkor a megye összes magyar politikai szervezete részt vett és támogatta, legalábbis szóban – mondta a Néppárt megyei elnöke – viszont ennek dacára az aláírásgyűjtésben az RMDSZ nem vett részt. Egy külön alku nyomán a kérdés lekerült a napirendről, ehelyett 2015-ben helyi tanácsi határozat született a központi híd hivatalos elnevezésére vonatkozóan, melynek megfelelően a Sfântul Ladislau nevet kapta. A másik hat nagyváradi híd viszont „kőkemény román nevet kapott” és sajnálatos, hogy a Szigligeti utca folytatásaként építendő híd is román nevet kap majd. „Szerencsétlen döntés volt a híd ügyet felkarolni és emiatt félresiklatni a Szent László szobor ügyét” – jegyezte meg a megyei elnök.

Megtámadták

Mint hozzátette, a prefektúra alárendeltségében lévő megyei névadó bizottság akkor arra hivatkozva utasította el a Szent László elnevezést, hogy a Ferdinand és az Unirii teret nem kötheti össze egy magyar királyról elnevezett híd. A Néppárt megtámadta a döntést a Diszkrimináció Elleni Tanácsnál, mely tavaly el is marasztalta a bizottságot. A prefektúra később fellebbezett a Nagyváradi Bíróságnál és ott is elutasították. Amint Csomortányi megjegyezte, amúgy a névadó bizottság döntései nem kötelező érvényűek, de ilyen indoklást nem szabad annyiban hagyni. A Néppárt egyúttal gyűjtést is indít a Szent László szobor elkészítéséért, ez a sátorban már működni is fog. „Örvendetes, hogy ezzel kapcsolatban konszenzus van a magyar politikai alakulatok között” – tette hozzá. Szeretnék elérni, hogy a szobor a Szent László térre kerüljön majd – s amint kifejtette, léteznek olyan városrendezési megoldások, melyek lehetővé tennék, hogy a már ott lévő szoborral „ne zavarják egymást”.

A nyelvhasználatról

A harmadik téma a nyelvhasználat ügye, ezzel kapcsolatban vasárnap délután 16 órától lesz beszélgetés a közéleti sátorban. Több mint 12 éve zajlik Váradon komoly nyelvjogi küzdelem, azt szeretnék elérni, hogy a nagyváradi önkormányzat ne kezelje másodrangú nyelvként a magyar nyelvet. Törvény által biztosított jogunk lenne például, hogy magyar formanyomtatványok is legyenek a polgármesteri hivatalnál és a hozzá tartozó intézményeknél, az ügyfélszolgálati pontoknál is legyen magyarul tudó személy és hogy a helyi tanácsi határozatokat magyarul is közzétegyék. És persze itt van a feliratok, illetve az utcanevek kérdése. Várják az érdeklődőket, s azokat, akik szükség esetén közreműködnének is például a formanyomtatványok pontos lefordításában. 250 oldalnyi szövegről van szó, várják a segítséget. Egyúttal nyitottak más ötletekre is, hiszen közös ügyekről van szó.

Neumann Andrea