Amikor Mátyás király beszól…

Amikor Mátyás király beszól…
Kedd délután a Debreceni Nyugdíjas Egyesület tagjai léptek fel a váradi Ady Endre Líceum dísztermében Mátyás király beszól című előadásukkal, a PMNYE-vel való együttműködés keretében.

Régi és jó a kapcsolat a Debreceni Nyugdíjas Egyesület és a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete között, kölcsönös az egymás iránti bizalom – magyarázta az előadás előtt a Bihari Napló érdeklődésére válaszolva Nagy Barna, a cívis városban működő civil szervezet elnöke. Ungvár, Munkács és Beregszász után ezért is hozták el Nagyváradra a Mátyás király beszól című műsort, melyet egy időutazásnak szánnak Hunyadi Mátyás születésének 575., és királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából, hogy aztán a következő napokban Kolozsvárra és Nagyszalontára is elvigyék. Nem mellesleg a Magyar Kormány idén Mátyás-emlékévet hirdetett, így a produkció a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatását élvezi, mely tény egy jól látható háttérplakáton fel is volt tüntetve az egyébként Mátyás király reneszánsz udvarát felelevenítő színpadon. Az amatőr színjátszás lelkes művelőiként a vendégek ugyanakkor még arra is odafigyeltek, hogy reneszánszkori ruhákba öltözzenek, illetve néhány tánclépést is betanultak, nagy sikert aratva.

A megjelenteket Szilágyi Ibolya, a PMNYE vezetője is üdvözölte, köszönetet mondva az Ady Endre Líceum vezetőségének, valamint Balajti Adrienn és Tóth Titusz XII. E osztályos diákoknak a műszaki segítségért. Meleg Vilmos színművész, váradi RMDSZ-elnök ezután három költeménnyel kedveskedett a közönségnek.

A 15. század korának szellemét idéző, irodalmi-ének-zene-tánc betétekkel színesített történelmi visszatekintés írója Majzik Ilona volt, rendezője Majzik Ilona és Máriási István. A rendező munkatársai Czibere László, Kelemen Vera, Kerékgyártó Mihályné, Kocsis Judit, Nagy Barna, Papp Lajos, Pap Lajosné, Püspök Katalin, Zeisky-Nagy Zsuzsanna és Zeisky Zoltán voltak, szólót Zeisky-Nagy Zsuzsanna énekelt, a zenei anyag Zeisky-Nagy Zsuzsanna és Zeisky Zoltán munkájának gyümölcse.

Szereplők

Előadták a Debreceni Nyugdíjas Egyesület és az Irodalom határok nélkül jelenkori csoportjának tagjai, illetve közreműködött a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének néhány tagja is, ugyanis a turnét úgy szervezték meg, hogy minden helyszínen a házigazdák közül is bekapcsolódnak.

Mátyás királyt Nemes Miklós, Aragóniai Beatrixot Majzik Ilona, Tibrilli udvari bolondot Czibere László alakította. Az udvartartást Bakó Béláné, Fodor Emese, Gere Sándor, Hüse Péter, Pappné Ráduly Irma, Tófalvi József, Szentesi László alkotta, míg az Irodalom határok nélkül csoporthoz tartozó szereplők Biró Margit, Hajbók Klára, Hartman János, Kelemen Vera, Kerékgyártó Mihályné, Kocsis Judit, László Ágnes, Mezősi Levente, Mezősi Leventéné, Püspök Katalin és Szitás Istvánné voltak. Érdekes és szokatlan, vagy úttörő módon, kedves gesztusként a fellépők kereszt-, illetve a beceneve többször is elhangzott az előadás folyamán, ugyanis a narrátor hölgy minden egyes, mikrofonhoz való lépés előtt bemondta, hogy akkor most Zsuzsi arról beszél, Katika szerint, vagy Levente úgy gondolja… stb. A magyar érzelmi húrokat pengető produkciót sokan megkönnyezték, illetve volt, aki köszönetet is mondott a számára megható, nagyszerű élményt nyújtó darabért. Egy dolgot lokálpatriótaként azért nem hagyhatunk figyelmen kívül, illetve szükséges megjegyeznünk: jó lenne, hogy amikor azt a képet vetítik, melyen az olvasható, hogy Várad, akkor ne a kolozsvári Szent Mihály templomra, vagy bármire, csak a Székesegyházra nem hasonlító épület legyen látható…

Ciucur Losonczi Antonius