Amikor dzsesszakordokat zenél a csend…

Amikor dzsesszakordokat zenél a csend…
Nagyvárad – Milyen üzenete van a böjtnek, mi köze a csendhez, az utolsó vacsorához és a dzsesszhez? A választ a Posticum nagyböjti koncertje adja meg Hajdú Klára és Balázs József tolmácsolásában.

A nagyböjt időszaka a Húsvét előkészítésére, a lélek elcsendesedésére és megtisztulására ad lehetőséget. A Posticum az elmúlt időben ehhez igazodva olyan programokat szervezett, melyek a lelki elmélyüléshez járultak hozzá. Ilyen program volt a szombat esti rendhagyó dzsesszkoncert is, melyre a kulturális központ Szent Erzsébet kápolnájában került sor. A hasonló, adventi koncert sikerére alapozva Hajdú Klára és Balázs József dzsesszzenészek ezúttal dzsesszre hangszerelt magyar egyházi nagyböjti dalokat adtak elő. Rácz László, a Posticum lelkésze köszöntötte a megjelenteket, aki a csend felbecsülhetetlen értékére és a nagyböjt szerepére hívta fel a jelenlévők figyelmét. A csendben nem csak Istent, hanem önmagadat is megtalálod, ezért a nagyböjt idején kitüntetett szereppel bír a békességet és nyugalmat sugárzó csend, hangzott el.

Meditatív hangulat

A meghívott dzsesszenészek muzsikájukkal a csendhez hasonló értékű, meditatív hagulatot teremtettek a mintegy egy órás koncert alatt. A magyar egyházi nagyböjti dalok szépségét tolmácsolta Hajdú Klára gyönyörű énekhangja az ismert dzsessz zongorista, Balázs József zenei kíséretével. Emlékezetes volt az 50. zsoltár előadása, melyhez Báder Olivér komponált zenét. Az angol nyelven előadott zsoltár szövegét magyarul Rencsik Imre olvasta fel. A résztvevők ízelítőt kaphattak továbbá G. F. Händel (1685–1759) és G. B. Pergolesi (1710–1736) műveiből is. A közönség nagy tapssal köszönte meg az előadóművészeknek a hangulatos koncertet, majd Rácz László a teraszra egy pohár forralt bor elfogyasztására invitálta a résztvevőket. Mint mondta, ezúttal a forralt bor nem pusztán „melegítőként” szolgál a hűvös tavaszi estén, hanem emlékeztetőül arra a napra is, amikor szenvedése előestéjén az értünk magát halálra adó Krisztus a borral telt kelyhet ezekkel a szavakkal adta tanítványainak: „ez az én vérem, mely értetek adatik”. Az este kötetlen baráti beszélgetéssel zárult.

Mészáros Tímea