Amiért érdemes megöregedni

Amiért érdemes megöregedni
Nagyvárad- Hétfő délután az Ady Endre Líceum dísztermében a Bihar Megyei Tanács támogatásával ünnepséget szervezett a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete. Színvonalas és változatos műsor volt.

Az összejövetel részét képezte az Idősek hete rendezvénysorozatnak, de mint minden évben, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete egy kicsit később, nem közvetlenül az október 1-jei Idősek Világnapja alkalmából szervezte meg hagyományos ünnepségét, mert a hónap elején általában túlkínálat van e téren.
Az Ady Endre Középiskola dísztermében hétfő délután megjelent érdeklődőket Szilágyi Ibolya elnök üdvözölte, köszönetet mondva egyúttal az iskola vezetőségének, amiért a rendelkezésükre szokta bocsátani a helyszínt, valamint a technikai részért felelő diákoknak is. Milák Zoltánné Éva gondolatait idézte, aki szerint hét oka is vannak, amiért érdemes megöregedni. Meglátásában idős korában az ember képes értékükön kezelni az eseményeket, a jókat és a rosszakat is; építhet az élete során gyűjtött tapasztalatokra („morzsavár”); a korral csökken a riválisok száma; többen mosolynak az ezüsthajúakra az utcán; automatikusan jár nekik egy kevés tekintély; „hosszmetszetekben” kezdenek látni, illetve öreg korunkra talán sikerülhet ismeretséget kötni és összebarátkozni önmagunkkal.
A megfontolandó üzenetek után a Boros Beatrice karnagy által felkészített nyugdíjas kórus lepte meg hallgatóságát egy színvonalas válogatással. Az Összetartozunk című egyszólamú dal után elhangzott Boros Beatrice saját szerzeménye, a Jöjj Szentlélek Isten, majd egy általa átdolgozott katonadal, a Fogolyének. A Szól a kakas már című kánon után az Éljen a barátság című, már-már az egyesület mottójának tekinthető kompozíció szólalt meg, a sort pedig a Még azt mondják, nem illik a tánc a magyarnak című népdal zárta.

Gyengék a borok

László Ágnes egyesületi tag Ladányi Mihály: Öreg anyókák című versével készült. A költemény címével ellentétben ezután fiatalos lendületükkel, dinamizmusukkal tűntek ki a Varga Friderika által felkészített Mystic mazsorettcsoport ifjú hölgyei. A látványos produkciót követő felszólalásában Biró Rozália RMDSZ-es szenátor mintaértékűnek nevezve dicsérte az idősek odaadását, tenni vágyását és akarását, fáradságot nem ismerő hozzáállását, melyekkel a közösségünk javát szolgálják. Úgy fogalmazott: bölcsen és felelősségteljesen példát mutatnak nekünk arra nézve, hogy lehet a lehetőségeket kihasználva a közösségért dolgozni.
Remek „bulihangulatot” varázsoltak ezután a terembe Molnár Júlia és Meleg Vilmos színművész. Előbbi Fényes Szabolcs-szerzeményekkel, operettslágerekkel és táncdalokkal kedveskedett vendéglátóinak (jellemző, hogy sokan együtt énekeltek vele), utóbbi pedig versösszeállítással (Ady Endre Őrizem a szemed, Csokonai Vitéz Mihály: A reményhez, Szilágyi Domokos: Ha nem vagy itt és Létay Lajos: Ha szólok hozzád) kényeztette közönségét. Nagy sikert aratott Tomcsa Sándor: Gyengék a borok című vidám monológjával, a hangulat pedig tovább fokozódott, amikor a két előadóművész eljátszotta Zilahy Lajos Szénapadlás című jelenét. A találkozó szeretetvendégséggel zárult.

Ciucur Losonczi Antonius