Amiért a Koltay–film vetítése elmaradt

Szatmárnémeti – Az Ady Endre Társaság szervezésében április 6–án került volna vetítésre Szatmárnémetiben a Wass Albert életét bemutató film.

Lapunk március 27–i számának 3. oldalán adtuk hírül, hogy április 7–én, azaz a mögöttünk hagyott hétfőn filmvetítésre kerül sor, mégpedig Nagykárolyban, 18 órától a Szent László Közösségi Házban, 19 órától pedig Szatmárnémetiben, a Szakszervezetek Művelődési Házában. A Koltay Gábor rendezte alkotás az Adjátok vissza a hegyeimet! címet viseli, és a népszerű író, Wass Albert életútját mutatja be. Nos, a film vetítése elmaradt. Hogy miért, arról Tóth–Páll Miklós színművészt, a szatmárnémeti Ady Endre Társaság elnökét, mint a vetítés egyik szervezőjét kérdeztük. Az Ady elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy a vetítésen maga a rendező, Koltay Gábor is jelen lett volna, de aztán épp az ő kérésére maradt el a vetítés. Történt ugyanis, hogy március 29–én az újvidéki Magyarkanizsai Kamaraszínház Szatmárnémetiben Wass Albert műveiből készült színpadi darabokkal lépett fel, s ezzel egyidejűleg egy kereskedő, Wass Albert kultuszát ápoló kitűzőket, s egyéb, nemzeti jelképeinket ábrázoló műtárgyakat kínált megvételre. A szatmárnémeti rendőrök szabálysértés vétségével előállították a kereskedőt, de annyi hozadéka mégiscsak volt az incidensnek, hogy a filmvetítés szervezőinek figyelmét ráirányította a 31/2002–as számú sürgősségi kormányrendeletre, amely többek között az önkényuralmi jelképek használatáról, illetve az emberiség és a béke elleni atrocitások elkövetőinek népszerűsítéséről rendelkezik.

Bűncselekmény

A jogszabály értelmében, hacsak nem tudományos vagy kulturális célzatú ismeretterjesztő alkotásról van szó, akkor a Wass Albert életét bemutató film a román népbíróság által háborús bűnösként elítélt író emlékének ápolását, életútjának népszerűsítését szolgálja, ezért, mint minden ilyen alkotás közszemlére tétele, bűncselekménynek minősül, ráadásul, ha a szervező jogi személy, akkor az egyesület feloszlatásával jár. Tóth–Páll Miklós a jogszabályt Koltayval is ismertette, s a neves rendező, nem utolsósorban az Ady Endre Társasággal szembeni esetleges megtorlás elkerülése végett, kifejezetten kérte a szervezőket, hogy „amíg az író rehabilitációjáért folyó, kedvező bukaresti bírósági döntés meg nem születik, álljanak el a film vetítésétől”. Igy maradt el a film szatmár megyei bemutatója. A fentiekhez csak annyit tennénk hozzá, hogy az író rehabilitációjáért folyó bírósági perben vélhetőleg, leghamarabb, szeptember végén, október elején születik — minden remény szerint — kedvező döntés.

Bódi Sándor