Ami minket érint az IMF-paktumból

Ami minket érint az IMF-paktumból
A polgárt közvetlenül érintő döntések is vannak annak nyomán, hogy újabb tárgyalásokat folytatott hétfőn az új, USL alkotta kormány és az IMF.

 

Márciustól részlegesen a páciensek maguk fizetik a kórházi szolgáltatásokat, kivéve a sürgősségi ellátást. Többek között ez szerepel a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) körvonalazódó legújabb megállapodásban. Az IMF-fel az USL-kormány képviselői, köztük Victor Ponta miniszterelnök tárgyaltak hétfőn. A terv szerint március 1-től vezetik be, hogy a kórházból való távozáskor behajtják a páciensen az ellátása költségeinek egy részét. A szakminiszter szerint „elviselhető összeg” lesz ez.

Hangulatjavítás

Közben egy hangulatjavító intézkedés is bekerült a paktumba: eszerint kizárólag a kenyér esetében július 1-től 9%-kal csökkentenék a hozzáadottérték-adót (TVA). Bár tény, hogy e csökkentésről csak feltételes módban szólt tegnap Ponta. Hozzátette: májusban még tárgyalnak erről.

Egyébként a megállapodás része még, hogy az IMF elvi beleegyezését adta a rövidesen lejáró készenléti hitelszerződés két hónappal való meghosszabbításába. Románia azt tervezi, hogy ennek lejártával esetleg újabbat köt. Băsescu államfő egyébként nemrég azt nyilatkozta, szerinte a jelenleg USL-vezetés alatt álló Romániának nem lesz könnyű új szerződést kötnie, tekintve, hogy a most lejáróban foglaltakat sem teljesítette maradéktalanul. Ponta viszont tegnap azt állította: már júniusra összeállíthatják a dokumentációt, amellyel új megállapodást kérnek az IMF-től és az Európai Bizottságtól is. Közben a kormány megpróbál haladást elérni eddigi vállalásai terén, azaz például eladnák a Transgaz 15%-át, ugyanilyen arányban értékesítenék az Oltenia energetikai komplexum egy részét, valamint a Nuclearelectricaból is piacra dobnának 10%-nyi részvényt. Folytatnék továbbá az Eelectrica és a CFR áruszállító részlegének magánosítását.

Szeghalmi Örs

Címkék: ,