Ami hiányzik a tankönyvekből

Ami hiányzik a tankönyvekből
Csaknem százan indultak el Váradról kedden délben, hogy meglátogassák az auschwitz-birkenaui haláltábort. A roma áldozatokra emlékeznek.

A többnapos kirándulás előtt szervezők és résztvevők a Ruhama Alapívány nagyváradi székhelyén tartottak sajtótájékoztatót. Marian Daragiu roma származású szociológus, a Ruhama alapítója elmondta: mindez egy átfogó program része, melynek során különböző országokból 450-en látogatják meg a haláltábort, s a néhány nap alatt egyúttal különféle kerekasztal beszélgetések és műhelymunkák zajlanak. Mint elhangzott, ő maga évről évre kilátogat oda, de most először történik mindez egy ilyen nagyszabású program keretében. Fontosnak találja, hogy a romák deportálásáról több adat kerüljön nyilvánosságra. „Az öregeink téli estéken a kályha előtt emlegetik a borzalmakat, de egyre inkább feledésbe merülnek, ha nem teszünk semmit” – mondta a szövetség elnöke, aki el szeretné érni, hogy a romák deportálásáról szóló információk a történelem tankönyvekbe is bekerüljenek.

A Ruhama alapítvány többek között a Romák Országos Ügynöksége támogatásával szervezte meg a rendezvény hazai részét. Daniel Vasile államtitkár, a szövetség országos elnöke a romák fontos történelmi időszakairól szólt, többek között a második világháború során elszenvedett transznisztriai és auschwitzi deportálásokról, melyek hetven évvel a romák felszabadítását követően történtek. Később a programban résztvevő fiatalok, s a civil szervezetek képviselői szólaltak fel.

Neumann Andrea

Címkék: ,