Amerikaiak helyére amerikaiak

Khadijah Whittington, Shanika Freeman
Khadijah Whittington, Shanika Freeman
Khadijah Whittington és Shanika Freeman a Szatmárnémeti VSK női kosárlabdacsapatának újoncai. Előbbi rövid időre a WNBA–ben is játszott, Freeman pedig öt idényt töltött Finnországban.

 

Melissa Washington sem tér vissza a Szatmárnémeti VSK női kosárlabdacsapatához, ugyanis az amerikai játékos – akárcsak honfitársa, Andrea Walker – arra panaszkodott, hogy nem kapta meg a fizetését. „Voltak bizonyos gondok, nem érkezett meg a klub számlájára a pénz, de ezt még a héten rendezni tudjuk” – mondta lapunknak Florin Mureşan, aki szerint semmi ok nincs a pánikra. A VSK női kosárlabda szakosztályának az elnöke ugyanakkor bejelentette, meg is találták Washington és Walker helyettesítőit, ők már január 21–én pályára is léphetnek a Női Közép–Európa Liga (CEWL) wasserburgi elődöntő mérkőzésén. A 26 éves, virginiai Khadijah Whittington a 2008/09–es idényben a női profi kosárlabda–bajnokságban (WNBA) szereplő Indiana Fever csapatában is játszott, majd a francia élvonalbeli Montpellier együtteshez szerződött. A 186 centiméter magas center legutóbb az izraeli Hapoel Rishon Lezion együttesét erősítette.

Március 25–én ünnepli 29. születésnapját Shanika Freeman, a VSK második újonca. Az atlantai, 185 cm magas center 2006–tól 2009–ig a finn élvonalban szereplő Peli Karhut csapatot erősítette (amellyel 2007–ben és 2008–ban bajnoki címet szerzett), a 2009/10–es idényben a finn válogatott szakvezetőjének, Mari Puustinen irányítása alatt az S–Hämeenmaa csapatánál játszott, a következő idényben viszont visszatért a PeKa–hoz, a 2011–es szezont pedig a CEWL Final Four házigazdájánál, a TSV Wasserburgnál kezdte. A névjegykártyájából kiderül, hogy 2006–2009 között az év legjobb játékosának, majd az év legjobb védőjének és végül az év legjobb idegenlégiósának is megválasztották Finnországban. A 2010/11 idényben átlagban 32 percet játszott mérkőzésenként, 13,2 lepattanót gyűjtött be, illetve 14,7 pontot szerzett. Az elmúlt félévben a Wasserburgnál 10,3 pontot szerzett meccsenként és 5,6 lepattanót gyűjtött be.

„A névjegykártyájuk jól mutat mindként játékosnak, de nem akarjuk dicsőíteni még egyiket sem. Lássuk, hogy mit mutatnak a pályán, a csapatjátékban” – tette hozzá Mureşan.

Mint ismeretes, a VSK már elkezdte a felkészülést a bajnoki folytatásra. A keretet erősíti Mészáros Anita is, aki még nyáron költözött haza az Aradi ICIM–től, viszont egy súlyos sérülés miatt nem kerülhetett be a csapatba. A kökényesdi 23 éves, 190 centiméter magas center most már felépült, és szerepet kap majd Dan Fleşeriu edző együttesében, amely szombaton a Nagyváradi U VSK otthonában játszik bajnokit, a következő hétvégén pedig Wasserburgban az Aradi ICIM ellen, a CEWL elődöntőjében lép pályára. A téli vakáció során Washington, Walker illetve az ukrán Larissza Jáburova hagyta el a VSK–t.