Amerikai sztárok, nagy visszatérők és két román film is versenyben

Akt.:
Amerikai sztárok, nagy visszatérők és két román film is versenyben
Amerikai sztárok – köztük Steven Spielberg, George Clooney, Julia Roberts, Jodie Foster, Kristen Stewart, Sean Penn és Jim Jarmusch -, nagy visszatérőnek számító európai rendezők, a belga Luc és Jean-Pierre Dardenne, a brit Ken Loach és a spanyol Pedro Almodóvar, valamint két román rendező, Cristian Mungiu és Cristi Puiu is meghívást kapott a 69. cannes-i fesztivál hivatalos programjába – jelentették be csütörtökön a szervezők Párizsban.


A világ egyik legrangosabb filmes seregszemléjét május 11. és 22. között rendezik meg, az 1869 benevezett film közül a hivatalos programba 49 alkotás kapott meghívást, ezek közül húsz versenyezhet az Arany Pálmáért.

“Idén egy soksztáros fesztivál lesz” – mondta Thierry Frémaux művészeti igazgató a párizsi sajtótájékoztatón.
Steven Spielberg versenyen kívül mutatja be A barátságos óriás című családi filmjét, amely Roald Dahl Szofi és a HABÓ című könyvéből készült. A szintén amerikai Sean Penn viszont a versenybe tér vissza rendezőként az afrikai humanitárius kérdésekről szóló The Last Face című szerelmi történettel, amelynek főszerepeit Charlize Theron, Javier Bardem és Adele Exarchopoulos alakítja. Az Egyesült Államokból Jim Jarmusch a Paterson, Jeff Nichols az 1950-es évek amerikai rasszizmusát feldolgozó Loving című alkotással is a versenybe kapott meghívást.
Jodie Foster viszont versenyen kívül mutatja be Pénzes cápa című filmjét George Clooney és Julia Roberts főszereplésével. Julia Roberts először fog végigmenni a cannes-i vörös szőnyegen.
A nagy visszatérők közül óriási várakozás előzi meg a spanyol Pedro Almodóvar Julieta című filmjét, amelynek promócióját a spanyol rendező a panamai offshore-botrányban való érintettsége miatt megszakította. A kétszeres Arany Pálma-díjas belga Luc és Jean-Pierre Dardenne a La Fille inconnue (Az ismeretlen lány) című filmjükkel térnek vissza a francia Adele Haenellel a főszerepben. A brit Ken Loach legutóbbi filmjével, az I, Daniel Blake című alkotással, a holland Paul Verhoeven pedig egy francia támogatású filmmel érkezik. Az Elle főszerepét Isabelle Huppert alakítja.

Cannes egyik nagy kedvence, a 27 éves kanadai Xavier Dolan másodszor versenyezhet az Arany Pálmáért. Juste la fin du monde (Épp a világ vége) című filmjét olyan francia sztárokkal forgatta, mint az Oscar-díjas Marion Cotillard, Vincent Cassel, Nathalie Baye és Léa Seydoux.
Franciaország négy filmmel képviselteti magét a versenyben. A magyar származású Olivier Assayas Personel Shopper című művének főszerepét előző alkotásához hasonlóan az amerikai Kristen Stewart alakítja. Ezenkívül Bruno Dumont, Alain Guiraudie és Nicole Garcia rendezők képviselik a hazai mezőnyt. Nicole Garcia filmjében szintén Marion Cotillard alakítja a főszerepet, Louis Garrel oldalán.

Kelet-Európából idén két román rendező is a versenyben mérettetheti meg magát: Cristian Mungiu, aki 4 hónap, 3 hét, 2 nap című drámájával 2007-ben elnyerte az Arany Pálmát, Érettségi című filmjével érkezik, de jelen lesz a román újhullám egy másik jelentős rendezője, Cristi Puiu is Sieranevada című alkotásával.

Németország Maren Ade rendező Toni Erdmann című filmjével, Brazília pedig Filho Kleber Mendonca rendező Aquarius című alkotásával évtizedek óta először kapott meghívást a versenyprogramba.

A cannes-i fesztivál május 11-én Woody Allen legújabb filmjének, a Café Society című alkotásnak a bemutatójával veszi kezdetét. A nemzetközi zsűri elnöke George Miller ausztrál filmrendező, a nyitóest és a díjkiosztó gála házigazdája Laurent Lafitte francia színész lesz.