Amerikai-román-moldovai hadgyakorlat kezdődött a Duna-delta térségében

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Amerikai, román és moldovai csapatok részvételével kezdődött NATO-hadgyakorlat hétfőn Romániában a Duna-deltában, illetve a moldovai és ukrán határ közelében fekvő Smardan lőtéren.

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének közleménye szerint a Plantinum Lynx 16-2 fedőnevű közös taktikai és lövészeti gyakorlatra vasúton érkeztek amerikai tankok, ágyúk és egyéb nehézfegyverek Bulgáriából. A gyakorlaton – amely szárazföldi lövészetből és páncélos harci műveletekből áll – a fekete-tengeri amerikai katonai jelenlétet rotációs rendszerben biztosító tengerészek és tengerészgyalogosok is részt vesznek.
Ugyanebben az időszakban – december 4. és 20. között – zajlik a Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogalniceanu légi támaszponton és az erdélyi Aranyosgyéresen a Dacian Thunder 2015 amerikai-román közös légi hadgyakorlat második szakasza. Ennek keretében mintegy 200 román és 350 amerikai katona végez közös gyakorlatokat a román MiG-21 LanceR típusú harci repülőgépekkel és IAR-330-as helikopterekkel, valamint amerikai A-10-es csatarepülőkkel.
A Krím félsziget orosz elcsatolása után az ukrán válságra adott válaszként a NATO emelte készenléti szintjét, és rotációs katonai manővereket kezdett az Oroszországtól tartó keleti tagállamok – közük Románia – területén a keleti tagállamok védelmi készültségének fokozása céljából.
Romániában az év folyamán egymást érték a nemzetközi hadgyakorlatok, szeptemberben úgynevezett integrációs egységet (NFIU), december elsején pedig hadosztály-parancsnokságot avattak Bukarestben a NATO gyorsreagálású erői számára. A tervek szerint még idén működőképessé válik az amerikai rakétavédelmi rendszer romániai támaszpontja is.