Amerikai püspököket bírált a pápa

Élesen bírálta helyi idő szerint szerdán este az amerikai püspököket a pápa. XVI. Benedek, aki az Egyesült Államokban tartózkodik látogatáson azt mondta: a tengerentúlon rendkívül rosszul kezelték a pedofil papok ügyét.

A katolikus egyházfő ugyanakkor a televíziót is felelőssé tette az esetekért mondván: “hogyan beszélhetünk gyermekvédelemről, ha a pornográfia és az erőszak megannyi otthonban látható a média segítségével?” A pápa szerint meg kell találni az ellenszerét annak a kórnak, amely mérgezi a társadalmat. Hozzátette: a pedofília nem csak az egyházban, hanem a társadalom minden rétegében jelen van. “Emiatt pedig közös és felelős lépéseket kell tennünk” – jelentette ki XVI. Benedek amerikai püspökök előtt beszélve, ám arról, hogy mi a teendő, mit tesz a Vatikán, az egyházfő nem szólt.

A pápa amerikai útjának első napján az elnökkel, George Bush-sal is találkozott. Vele és családjával együtt imádkozott a Fehér Házban. XVI. Benedek szerdán ünnepelte 81. születésnapját. Az egyházfőt több mint 10 ezer ember köszöntötte a Fehér Ház előtt. A katolikus egyházfő csütörtökön zsidó szervezetek képviselőivel találkozik Washingtonban és New Yorkban. 29 éve ez az első pápai vizit az Egyesült Államokban.