Amerikai előválasztás – Felmérés: Trump és Clinton a leginkább elutasított jelölt évtizedek óta

Amerikai előválasztás – Felmérés: Trump és Clinton a leginkább elutasított jelölt évtizedek óta
© Trump - Clinton
Ha Donald Trump és Hillary Clinton lesz a republikánusok illetve a demokraták elnökjelöltje, akkor a novemberi elnökválasztáson két olyan politikus mérkőzik meg egymással, akinek elutasítottsága évtizedek óta nem tapasztalt mértékű – derül ki a The Washington Post című napilap és az ABC televízió hétfőn nyilvánosságra hozott legújabb felméréséből.

A közvélemény-kutatás szerint Trumpot a megkérdezettek hatvan százaléka, míg Clintont 53 százalék utasítja el. 1984 óta egyetlen elnökjelöltnek sem volt ilyen negatív a megítélése.
Az elmúlt évtizedekben a legkevésbé kedvelt elnökjelölt George H. Bush volt, az 1992-es újraválasztási kampánya idején, amikor el is veszítette a választást Hillary Clinton férjével, Bill Clintonnal szemben. Akkor Busht is a megkérdezettek 53 százaléka utasította el, akárcsak most az egykori first lady-t. Azóta 50 százaléknál nagyobb elutasítottságot csak egyetlen politikus könyvelt el: Mitt Romney, volt massachusettsi kormányzó, akit 2012-ben a közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak 52 százaléka nem kedvelt. A demokraták jelöltségére pályázó politikus vagy demokrata elnökjelölt még soha nem volt olyan népszerűtlen, mint Hillary Clinton a jelenlegi kampányban.

Bernie Sanders, Hillary Clinton vetélytársa az elnökjelöltségért folyó küzdelemben vasárnap egyébként az ABC televízió “A Hét” című politikai háttérműsorában azt mondta: azért marad versenyben, mert nem akarja, hogy az amerikaiaknak “két rossz közül a kisebbikre kelljen szavazniuk”. A vermonti szenátor vasárnap a The New York Times és a CBS televízió által készíttetett felmérésre utalt, amely szintén Trump és Clinton nagyarányú elutasítottságáról számolt be.