Amerikai elnökválasztás – Trump az elnökjelölti viták időpontjainak módosítását szeretné

Amerikai elnökválasztás – Trump az elnökjelölti viták időpontjainak módosítását szeretné
Donald Trump republikánus elnökjelölt az ABC amerikai televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában felvetette, hogy módosítani kellene az elnökjelölti viták időpontjait, mert legalább kettő egybeesik az országos nézettségű, észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) mérkőzéseivel.

Trump úgy vélte, a szeptember 26-án, október 9-én és október 19-én tartandó elnökjelölti viták időpontjainak kiválasztása demokrata ellenfelét, Hillary Clintont szolgálja. “Elmondom, mi nem tetszik. Két alkalommal is éppen futballmérkőzés lesz. Levelet kaptam az NFL vezetőségétől, amely azt mondja, ez nevetséges, az NFL nem akar az elnökjelölti viták ‘ellenében’ játszani” – fejtegette a milliárdos.

Az NFL szóvivője közölte: nem küldtek levelet Trumpnak, de természetesen nem örülnek annak, hogy két elnökjelölti vitát két meccsel is azonos időpontban tartanak.

Trump arról beszélt a televíziós interjúban, hogy Hillary Clinton “talán azt akarja, mint amit Bernie Sandersszel tett, amikor szombaton este rendeztek televíziós vitát, s így senki nem látta őket, mert az emberek nem voltak otthon”.

A republikánus elnökjelölt bírálata visszhangozza Hillary Clinton volt pártbeli vetélytársának, Bernie Sanders vermonti szenátornak és híveinek a kritikáját, miszerint a Clinton-Sanders vitákat szándékosan úgy szervezték, hogy vagy népszerű televíziós műsorokkal essenek egybe, vagy hét végén tartsák őket, amikor a lakosság jelentős része általában nem a tévéképernyők előtt ül. A milliárdos már pénteken azzal vádolta meg Clintont, hogy szándékosan televíziós főműsoridőre rendeztette az elnökjelölti vitákat, azért hogy “elcsalja” a választást.

A CBS televíziónak adott nyilatkozatában Reince Priebus, a Republikánus Párt elnöke támogatta a milliárdos álláspontját.

Paul Manafort, Trump főtanácsadója és kampányfőnöke pedig jelezte, hogy az elkövetkező napokban tárgyalni szeretnének az elnökjelölti vitát bonyolító bizottsággal a viták időpontjáról.

Az elnökjelölti viták időpontját tavaly szeptemberben rögzítette az ezzel foglalkozó, pártoktól független különbizottság, amely vasárnap nyilatkozatban jelentette be, hogy az időpontokon nem módosítanak. A bizottság kifejtette, a dátumok “jól fogják szolgálni az amerikai közönséget”.

Az elnökjelölti vitákat szeptember 26-án, október 9-én és október 19-én tartják, az alelnökjelölti vita időpontja pedig október negyedike. Szeptember 26-án az Atlanta Falcons és a New Orleans Saints amerikaifutball-csapatok mérkőzését rendezik, október 9-én pedig a wisconsini Green Bay Packers és az észak-karolinai Carolina Panthers mérkőzik egymással.