Amerikai elnökválasztás – A brüsszeli vezetők gratuláltak Donald Trump győzelméhez – FRISSÍTETT (új: EP-frakciók)

Amerikai elnökválasztás – A brüsszeli vezetők gratuláltak Donald Trump győzelméhez – FRISSÍTETT (új: EP-frakciók)
© epa05623824 US President-elect Donald Trump (C) speaks on stage at his 2016 US presidential Election Night event, as votes continue to be counted at the New York Hilton Midtown in New York, New York, USA, 08 November 2016. US businessman Republican Donald Trump has won the US presidential election. Americans voted on Election Day to choose the 45th President of the United States of America to serve from 2017 through 2020. EPA/SHAWN THEW
Az Európai Unió főbb intézményeinek vezetői, valamint a NATO főtitkára is gratulált szerda reggel Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez, bár az uniós vezetők egyike megjegyezte: az elnökválasztás eredménye várhatóan megnehezíti az Európai Unió és az Egyesült Államok együttműködését.

Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közös levélben gratulált a republikánus párti elnökjelöltnek. Hangsúlyozták, az Európai Unió és az Egyesült Államok stratégiai partnersége a szabadság, az emberi jogok, a demokrácia és a piacgazdaságba vetett hit értékein alapszik, és ezt az együttműködést még erősebbre kell fűzni a közös kihívások kezelése érdekében.

Kiemelték, a felek évek óta a béke megőrzésén, illetve polgáraik és az egész világ jólétének növelésén fáradoznak. Az olyan kihívásokkal, mint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, az Ukrajna területi egységét veszélyeztető konfliktus, a klímaváltozás és a migráció, kizárólag szoros együttműködéssel lehetséges megbirkózni – közölték.

A levélben emellett meghívták Trumpot Európába, mint írták, az EU-Egyesült Államok csúcstalálkozóra a lehető leghamarabb sort kellene keríteni a következő négy év közös munkájának feltérképezése céljából.

Gratulációját fejezte ki Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is, aki szerint az ingatlanmilliárdosnak “nyomasztó feladata”, hogy most, a kampányt követően egyesítse a megosztott nemzetet. Kijelentette, hogy az elnökválasztás eredménye várhatóan megnehezíti az együttműködést az Európai Unió és az Egyesült Államok között, Trump azonban szabad választásokon győzedelmeskedett, így “megérdemli az uniós intézmények teljes tiszteletét”.

A német szociáldemokrata politikus reményét fejezte ki, hogy a felek együtt tudnak majd működni a közös érdekek és felelősségek mentén, s elmondta, tapasztalatai szerint a választási kampányok nagyban különböznek a valódi politikától. Hozzátette, hogy a Trump által korábban tett, “aggodalmat keltő” kijelentéseket remélhetőleg felváltja az “ésszerű együttműködés”.

Az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő azt írta Twitter-üzenetében, hogy folytatódni fog az együttműködés az Európai Unió és az Egyesült Államok között, az amerikai elnökválasztás eredményétől függetlenül. “Az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok mélyebbek bármilyen politikai változásnál. Továbbra is együtt fogunk dolgozni, újra felfedezzük Európa erejét” – fogalmazott Federica Mogherini.

Szerda reggel Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is gratulált Donald Trumpnak a választási győzelme alkalmából. Az észak-atlanti szövetség vezetője az MTI brüsszeli irodájához is eljuttatott közleményében hangsúlyozta, a hibrid hadviselés, a kibertámadások, valamint a terrorfenyegetettség korszakában “kihívásokkal teli biztonsági környezettel kell szembenézni”, amelyben “az amerikai vezető szerep fontosabb, mint valaha”.

Mint írta, “az erős NATO jó az Egyesült Államoknak és jó Európának is”. Hozzátette, a katonai szervezet határozott válaszokat adott az új biztonsági kihívásokra, azonban sok még a tennivaló.

Szakértők szerint az európai vezetőket aggodalommal tölti el Trump álláspontja, részben mert nyíltan az Oroszországhoz közeledés mellett kötelezte el magát, részben pedig mert a NATO költségvetésének, az amerikai hozzájárulásnak az újratárgyalását helyezte kilátásba. Az üzletember korábban úgy nyilatkozott, hogy orosz agresszió esetén csak azoknak a NATO-tagországoknak a védelméhez nyújtana segítséget, amelyek teljesítették szövetségesi kötelezettségeiket.

A Donald Trump elnökválasztási győzelmét követő bizonytalanság idején az Európai Központi Banknak (EKB) nyugodtabbnak kell lennie, mint a piacoknak – jelentette ki Peter Praet, a pénzintézet igazgatóságának tagja szerda délelőtt Brüsszelben. Sajtótájékoztatóján az EKB vezető közgazdásza hangsúlyozta, hogy még túl korai lenne reagálni a republikánus párti elnökjelölt győzelmére. “Természetesen általában ilyenkor áttekintjük az első napok ingadozásait, tehát türelmesnek kell lennünk, látni kell, hogyan alakulnak a dolgok” – szögezte le a tisztségviselő. Hozzátette, “nyugodtnak kell lennünk, nyugodtabbnak, mint a piacoknak”.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint világos az elnökválasztás üzenete: Európának magabiztosabbnak kell lennie, és több felelősséget kell vállalnia. “Újabb ébresztő ez az európai politikai kultúra számára. Komolyabban kell vennünk az emberek aggodalmait és félelmeit (…), nem szabad átengedni a terepet a radikális erőknek” – közölte.

Gianni Pittella, a szociáldemokrata képviselőcsoport vezetője arról beszélt, hogy ugyan tiszteletben kell tartani az amerikaiak döntését, de szomorú nap ez az egész világ számára. Az olasz politikus úgy fogalmazott a közleményében, hogy Donald Trump a “társadalmainkat mélyen megfertőző vírus kifejeződése”.

“Bár Trump győzelme ijesztő mindenki számára, szörnyű hiba lenne tudatlannak vagy barbárnak bélyegezni azokat, akik elhiszik Trump, Le Pen, Farage, Orbán vagy az 5 Csillag Mozgalom hazugságait” – hangsúlyozta Pittella, hozzátéve, hogy minden korábbinál nagyobb szükség van rá, hogy a politikai elit a “globalizáció veszteseinek” aggodalmaival is foglalkozzon.

Az Európai Parlament liberális frakcióját vezető Guy Verhofstadt azon véleményének adott hangot, hogy nem lehet megbízható szövetségesként tekinteni Trumpra, az EU-nak ezért mielőbb meg kell szüntetnie a Washingtontól való függőséget.

(MTI)