Amerika keleti partvidékének szépségeiről

Amerika keleti partvidékének szépségeiről
Nagyvárad – Az Erdélyi Kárpát Egyesület `91 Nagyvárad-Bihar előadás-sorozatának legutóbbi meghívottja Stark Erzsébet volt, aki Amerika keleti partvidékét mutatta be.

Péntek délután az Ady Endre Líceum egyik osztálytermében az Erdélyi Kárpát Egyesület`91 Nagyvárad-Bihar előadás-sorozatának legújabb állomásaként Stark Erzsébet tartott vetítéssel egybekötött előadást Amerika keleti partvidéke címmel. Az előadó egy tavaly májusi utazás élményét elevenítette fel a szép számú hallgatóságnak. A több ezer kilométer hosszú Atlanti partvidék sok látnivalót tartogat az utazó számára. Legnagyobb kikötője New York, innen északra New Hampshire és Vermont felé vezetett az út érintve az Appalache hegység északi vonulatait, melynek legmagasabb része az 1917 méter magas Mount Washington és a White Mountain.  A tavakban és folyókban gazdag hegyvidék a jégkorszak emlékeit is őrzi.  Laconia városából vezet az út a fehér hegyek nemzeti parkjába, a Winnipesaukee  üdülőbe, mely négy tó partján fekszik.

Az  Új- Skóciában található Cumberland medencében a 17.  századtól kezdve fontos gazdasági tevékenység volt a szénbányászat. Számos ősmaradvány került itt a felszínre, melyek a nagy kanadai múzeumokban tekinthetőek meg.  Új-Skócia tartományának székhelye  az  1749-ben ,az angolok által alapított Halifax. Szó volt még a különböző tavak között fekvő, erdőkkel övezett  Fall Riverről, a fontos közlekedési csomópontról, Darthmoutról, valamint a geológiai ókorban  vastag jégtömbbel borított  Pegys Cove környékéről. Megtudhattuk azt is, hogy az Új-Skócia tartomány partjainál húzódó Fundy-öbölben különleges természeti jelenség figyelhető meg, éspedig a visszaforduló vízesés. Végül az előadó a Titanic tragédiáját elevenítette fel , mely 1912  április 10-én indult Southamptonból New York felé, ahova azonban soha nem érkezett meg. Négy nap múlva ugyanis 1300 utassal és 900 személyzettel elsüllyedt.