Alulfinanszírozott tanintézetek

Nagyvárad – Fennáll annak a veszélye, hogy a törvénymódosítások következtében a nagyváradi önkormányzat az idén nem fogja tudni fedezni a tanintézetek személyzeti kiadásait, jelentette be Ilie Bolojan polgármester.

Ilie Bolojan polgármester bejelentette: amennyiben nem egészítik ki a büdzsét, vagy nem eszközölnek módosítást az összegek elosztásában, fennáll annak a veszélye, hogy gondok adódhatnak a pedagógusok áprilisi bérének a kifizetésével. A probléma oka, hogy a 2010/11. számú költségvetési törvény értelmében a tanintézetek személyzeti kiadásai nem finanszírozhatóak önkormányzati forrásokból, hanem az Országos Közpénzügyi Felügyelőség döntése nyomán biztosítják a szükséges pénzkeretet, a helyhatóságokon keresztül. A 2009/1618. számú kormányhatározat ugyanakkor előírja, hogy az elosztás a diákok/óvodások létszáma alapján történjék. Az igényelt 174,3 millió lejből a Bihar Megyei Közpénzügyi Felügyelőség csupán 103,4 millió lejt osztott ki. Mindez azt jelenti, hogy a váradi önkormányzatnak a kért összegnek csupán 59,37 százaléka jutott, ami az idei személyzeti kiadások 66,59 százalékának a fedezésére elég.

Az intézkedés főleg a megyeszékhely elit iskoláit érinti, ahol jobb képesítésű tanárok oktatnak, s ezért a bérük is nagyobb. Az elöljáró ugyanakkor azt is jelezte: több megyében (például Kolozs és Arad) kifizették a 13. havi fizetést, azonban Biharban két községtől eltekintve, mindez nem történt meg. A városvezető azt igérte: megpróbál közbenjárni az illetékes tárcáknál annak érdekében, hogy a jelzett fizetésképtelenségi helyzet ne álljon elő.

Ciucur Losonczi Antonius