ERDON Helyi hírek

2012.01.03. 14:04

Új házasságkötő terem Nagyváradon

Január 1-től a Lotus bevásárlóközpontban kialakított házasságkötő teremben adják össze a váradi párokat. Az ifjúsági házban megszűnt ez a szolgáltatás.

Január 1-től a Lotus bevásárlóközpontban kialakított házasságkötő teremben adják össze a váradi párokat. Az ifjúsági házban megszűnt ez a szolgáltatás.

A nagyváradi Lotus bevásárlóközpont parkolójából lehet megközelíteni az új létesítménnyt, melynek bejárarta felett románul és magyarul is írva áll: Házasságközvetítő terem. A két ceremóniateremből, kanapékkal, asztallal berendezett váróteremből, folyosóból, mosdókból álló létesítményt a Lotus bevásárlóközpont építette fel saját költségén több mint százezer euróból. A létesímény teljes területe 328 négyzetméter, a házasságkötő termek egyenként mintegy száz négyzetméteresek és parkolóhelyeket is elkülönítenek majd a násznép számára. A két termet hátul egy folyosó köti össze, hogy az anyakönyvvezető nyugodtan átsétálhasson egyik helyszínről a másikba. Nem mellékes az sem, hogy minőségi hangosító berendezés áll rendelkezésre, melyet az anyakönyvvezető maga kezel.

 

Magyarul is

 

Kedden a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Cristian Popescu a Nagyváradi Anyakönyvi Hivatal vezetője elmondta, hogy a nagyobbik teremben 143 hely van, ebből 93 ülőhely, míg a kisebbik teremben 86 ülőhely és harminc állóhely áll a násznép rendelkezésére. A párok mintegy harminc percet tartózkodnak majd a termben, míg az ifjúsági házban ez az időtartam csak tizenöt perc volt. Popescu aláhúzta, hogy kérésre magyar nyelven is összeházasítják a párokat, a négy anyakönyvvezető közül kettő magyarul is tud. Emellett Biró Rozália és Gheorghe Carp alpolgármesterek is vállalnak magyar nyelvű házasítást. A hivatalvezető hozzátete, hogy a házasságkötési díjszabások nem változnak, vagyis pénteken hatvan, szombaton kétszáz lejbe kerül az összeadás, míg a városházán háromszáz lejt kell fizetni az esketésért. A Lotus bevásárlóközpontban pénteken és szombaton, míg a városházán szombaton és vasárnap lehet majd házasságot kötni. Az ifjúsági házban megszűnik ez a szolgáltatás.

 

Megéri

 

A sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Ilie Bolojan polgármester elmondta, hogy az önkormányzat három éves szerződést kötött a Lotussal, mert remélhetőleg ennyi idő alatt elkészül a nagyváradi várban a házasságkötő terem, és akkor oda költöztetik majd át ezt a szolgáltatást. Az önkormányzat számára több szempontból is jutányos a Lotus Centerben kialakított házasságkötési terem üzemeltetése, egyrészt a bérleti díj csak 1390 lej havonta, amihez hozzáadódnak a közköltségek, ezzel együtt mintegy ezerötszáz lej lesz a város havi költsége, továbbá itt sokkal kedvezőbbek a biztosított feltételek, mint voltak az ifjúsági házban, fejtette ki a polgármester. Ugyanakkor az anyakönyvvezetők is jobban járnak, hiszen a Lotustól havi ezer lej értékű ajándékjegyeket kapnak, amelyeket a bevásárlóközpontban levásárolhatnak. Az önkormányzat számításai szerint a polgári házasságkötések mintegy 50 ezer lej bevételt jelentenek a helyi költségvetésbe. A tavaly 1316 házasságkötés és 101 válás történt Nagyváradon.

 

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!