Áltémák helyett valós terveket

Kelemen Hunor és Szabó Ödön a nagyváradi sajtótájékoztatón. A szerző felvétele
Kelemen Hunor és Szabó Ödön a nagyváradi sajtótájékoztatón. A szerző felvétele
Múlt pénteken Váradon járt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök. Találkozott Böcskei László katolikus és Csűry István református püspökökkel, délután a Sas-palotában tartott sajtótájékoztatót.

A székházban tartott sajtótájékoztatón rajta kívül jelen volt Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Pásztor Sándor megyeitanácselnök-jelölt és Huszár István alpolgármester, polgármester-jelölt is.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kifejtette: 2016 a politizálás újragondolásának, egy másfajta közéleti munkának az éve lesz mindenki számára. Szerinte az RMDSZ erre az újratervezésre már a múlt évi kongresszusa óta készült, hiszen új arcok vannak az önkormányzati listáinkon és személyi változtatásokat eszközöltek ott, ahol erre szükség volt. Olyan jelölteket állítottak a rajtvonalhoz, akik felkészültek, kezdeményezők és a közösség képviselete iránt elkötelezettek.

Megítélésében a váradi polgármesteri tisztségért induló jelenlegi alpolgármester, Huszár István felkészült jelölt, akinek hiteles programja révén is sikerül meggyőznie azokat, akik változást szeretnének Nagyváradon, ahogy Pásztor Sándor, Bihar megyei tanácsosi listavezető, megyei tanácselnökjelölt is megnyeri majd a választók bizalmát alapos közigazgatási tapasztalatával.

Megjegyezte: a közéleti változás nemcsak személycseréket feltételez, hiszen a közigazgatásban a tapasztalat és a hitelesség egyformán fontos kritérium.

Fölösleges

A sajtótájékoztatón a választási törvény esetleges megváltoztatásáról szóló kérdésre az RMDSZ elnöke azt válaszolta: elfogadhatatlannak tartja, hogy néhány nappal a kampány kezdete előtt is a játékszabályok megváltoztatását erőltetnék egyesek. „Jelen pillanatban teljességgel fölösleges az egyfordulós, illetve kétfordulós polgármester választás alkotmányosságát tárgyalni. Mert mit mondhatna az Alkotmánybíróság május 4-én, közvetlenül a választási kampány kezdete előtt? Ha a döntés az, hogy a jelenlegi törvény alkotmányellenes, akkor nem lehet megszervezni a választásokat az eredeti tervek szerint, június 5-én. Ez viszont azt feltételezi, hogy az önkormányzati képviselők mandátumát kell meghosszabbítani, ami egy abszurdum, egy ténylegesen és egyértelműen alkotmányba ütköző döntés lenne” – érvelt. Hozzátette: azt ma egyetlen közszereplő sem veszi figyelembe, hogy amennyiben a jelenlegi törvény bármelyik cikkelyét alkotmányellenesnek tekintik, nincs többé hatályos jogszabály, amelynek alapján választásokat lehessen szervezni.

Azon meggyőződésének is hangot adott: a jelenlegi közbeszéd legfontosabb témája valamennyi politikai szereplő számára a jelöltjei hitelessége és önkormányzati terveinek valószerűsége kellene, hogy legyen. „Számunkra a június 5-i választások legfőbb tétje az, hogy szakmailag felkészült jelöltek és hiteles programok révén szolgáljuk a közösséget országszerte. Ezzel együtt arra is törekszünk, hogy az RMDSZ a választásokat követő időszakban a képviselet megerősödött eszköze legyen, ahogy 27 éve is ennek a küldetésének igyekszik eleget tenni” – szögezte le végezetül Kelemen Hunor.

Ciucur Losonczi Antonius