Álomszerű képek tárlata

Álomszerű képek tárlata
Ştefan Bădulescu kolozsvári fotóművész munkáiból nyílt kiállítás péntek délután, a Visual Kontakt Egyesület nagyváradi, Albacului utcai galériájában.

Mindig is a digitális fényképezés érdekelte, munkáival továbbgondolásra, újfakta látásmód megtapasztalására invitálja a közönséget, válaszolt a művész kérdésünkre. Nem csak a tárgyak fontosak, hiszen azokkal nap mint nap találkozunk. A Random dreams című tárlaton kiállított képek úgy hatnak, mint egy másik dimenzió felé vezető portál, mindenkit saját belső viágában kalauzolnak, s mindenki saját egyéniségén szűri át ezeket a képeket.
A fotók a legkülönfélébb módon készülnek – vannak alig feldolgozottak és az eredetitől nagyban eltérők is. Az egyik, álomszerű kép például elég szokatlan módon született: az ócskapiacon vásárolt műanyag varánuszt fényképezte le a vízzel teli mosdókagyló fölött, tudtuk meg. „Ahogy megláttam, tudtam, hogy annak a tárgynak meglesz a szerepe” – mondta Ştefan Bădulescu.
Tájképek, portrék egyaránt szerepelnek a tálaton. „Mindig a technika egyszerűsége vonzott. Nem jó elveszni a feldolgozásban, a technika segítség kell legyen és nem egy gát az alkotás folyamatában” – vallja a művész.
Amint dr. Olimpia Bera, a tárlat kurátora megfogalmazta: ezek a képek egy olyan belső világot ábrázolnak, ahol a valóság összetevői mind formailag, mind kontextus és jelentés tekintetében „megfordítva” jelennek meg. A hétköznapok részletei és látszólag banális entitások bizarr struktúrákba szerveződnek, akár egy különös, kódolt álomban.
Neumann Andrea