Almafaültetvényekről Székelyhídon

Almafaültetvényekről Székelyhídon
Bihar megye – Almafaültetvények gondozási technológiájának bemutatójára várták az érdeklődőket kedden reggel Székelyhídra. A bemutató témája a rezisztens fajták, metszési technológiák, növényvédő szerek bemutatója volt.

A bemutatót egy osztrák hátterű cég szervezte, melynek Magyarország mellett Nagykárolyban is van már székhelye. A cég almalé sűrítmények készítésével foglalkozik, szüksége van az alapanyagra, és ennek érdekében indított el egy gyümölcsös-telepítési programot. A vele szerződőktől felvásárolja a termést, előzőleg pedig segít az almafatelepítőknek, tudtuk meg Balogh József székelyhídi mérnöktől, aki maga is 4 hektáros ültetvényt hozott létre tavaly.

Ellenállóbb facsemeték

Az említett segítség abban áll, hogy facsemetéket adnak hitelre, ezek árát csak a telepítéstől számított 5-ik, 6-ik és 7-ik évben kell törleszteni – terménnyel. A cég „nem öli meg” azt, aki vele szerződést kötött, fogalmazott Balogh József, hiszen a termelő akár a termett alma 100%-t is átadhatja évente (ha hamarabb akar szabadulni az adósságától), de 25%-ot meg is tarthat, saját értékesítés céljára. Ezenkívül szaktanácsadással is szolgálnak a vállalkozóknak az almafák gondozását illetően. Ezek a fák ellenállóbbak a gombabetegségekkkel szemben, mint a nálunk hagyományos fajták, így a kártevők ellen jóval kevesebb alkalommal kell permetezni őket.

Még lehet jelentkezni

A bemutatón mintegy 50-en vettek rész, páran már jelezték is, hogy belevágnak az almafaültetésbe. A megbeszélés után, akik a kellemetlen időben vállalkoztak rá, kilátogattak Balogh József ültetvényére (Székelyhídon még egy személynek van hasonló telepített gyümölcsöse, illetve az Értarcsán gazdálkodó Nagy Barnának, a gálospetri út mellett). Ez a lehetőség egy alternatívát jelent a mezőgazdasággal foglalkozóknak, aki ezután gondolja meg magát, az továbbra is jelentkezhet Balogh Józsefnél (tel: 0744-537311).

Rencz Csaba