könnyfakasztó vallomás

2021.09.26. 14:15

Szívszorító, így emlékezett meg Póka Egonról a magyar énekes

A Petőfi Rádió zenei portréműsorának, az Egy gondolatnak Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol frontembere volt a vendége.

Nagyvárad, 2014. június 27. Póka Egon blues-zenész A.G. Weinbergerrel (Rácz Weinberger Attila) közösen adott koncertjén a Szent László Napok rendezvénysorozaton az erdélyi Nagyváradon, a Rhédey-kertben 2014. június 27-én. A nagyváradi magyar napok funkcióját betöltõ rendezvény június 26-tól 29-ig kulturális, zenei és gasztronómiai programok várja az érdeklõdõket. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI / Czeglédi Zsolt

Fotó: Czeglédi Zsolt

A szerkesztő-műsorvezető Koltay Anna a zenei aktualitások mellett egy szomorú eseményt is felidézett az adásban. Póka Egon Máté Péter-díjas basszusgitáros, zeneszerző, a budapesti Kőbányai Zenei Stúdió művészeti szakképző iskola alapítója és volt igazgatója a műsor előtti napokban hunyt el, így megemlékeztek róla egy dallal és Iván személyes élményeivel – írja a Ripost.

Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol énekese két évvel ezelőtt egy Random Trip-koncert kapcsán zenélhetett együtt a legendás blueszenésszel, Póka Egonnal, aki túl a hatvanon elvállalta, hogy zenél egyet a fiatal srácokból álló rockbandával. A művészként és tanárként egyaránt elismert zenész egyik közismert szokása volt, hogy a koncertjeit a Tobacco Road című slágerrel zárta, ezért a Petőfi Rádió Egy gondolat című műsorában el is hangzott. Iván a folytatásban felidézte, mit jelentett számára az ikonikus zenei előd.

„Szíven ütött Egon halálának híre. Még aznap visszakerestem az sms-ezést vele arról a napról, amikor együtt zenéltünk. Azt írtam neki a koncert után, hogy hálás vagyok és fantasztikus volt vele együtt zenélni. Annyit válaszolt rá angolul, hogy örömére szolgált. Most csak annyit mondanék, hogy nem, a mi örömünkre szolgált” – emlékezett vissza az Egy gondolat adásában az Ivan & The Parazol frontembere, aki csak méltatva tudott beszélni zenei példaképéről.

„Biztos vagyok benne, hogy boldog volt, mikor látta, hogy azok az értékek, amikért ők küzdöttek és verték az ajtót, megérte a fáradozást. Lettek olyan zenekarok és zenészek, akiknek fontos, hogy a dalaiknak legyen tétje, a megszólalásaiknak erejük és mondanivalójuk. Póka Egon erre tette fel az életét és sosem adta lejjebb” – tette hozzá a rockénekes, aki a műsorban hosszasan sorolta Koltay Annának azokat a hazai előadókat, akik nagy hatással voltak saját zenei világára és lemezgyűjteményének gyöngyszemeiről is mesélt.

Borítókép: Póka Egon 2014-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában