Allergiás esetek, indulnak a tünetek

Akt.:
Allergiás esetek, indulnak a tünetek
A nyárfa pollenszórása befejeződött, viszont elkezdődik a nyírfáé, mely sokkal agresszívebb az allergiásokra nézve, tudtuk meg dr. Ellenes Jakabffy Zoltán nagyváradi gyermekgyógyász-allergológustól.

Szerencsére térségünkben kevés a nyírfa, inkább a skandináv országokban található sok. A tavaszi virágokra allergiás személyeknél viszont már jelentkeznek a specifikus tünetek – allergiás nátha, tüsszögés, orrviszketés, orrdugulás, szemviszketés, könnyezés. Ők egyébként nincsenek sokan, a pázsitfüvek pollenszórása, mely többeket érint, április végén, május elején kezdődik, a parlagfű és az üröm pedig júliusban, augusztusban szokta éreztetni hatását. Mindent összevetve, észrevételei szerint az allergiások száma nem mutat növekedést, a súlyosabb eseteké pedig, amikor az allergia asztmás rohamot válthat ki, továbbra is csekély.

Ha valaki az allergia tüneteit észleli magán, ne hagyatkozzon ellenőrizetlen forrásokra, forduljon szakorvoshoz, hiszen a megfelelő gyógyszereket és a szükséges étrendi változtatásokat az orvos ismeri igazán, hangsúlyozta ki a gyermekallergológus. Mindezek mellett általános érvényű jó tanács az, hogy akik tudják magukról, hogy pollenallergiában szenvednek, akkor szellőztessenek, amikor nem fúj a szél és ne dohányozzanak, mivel az rontja az állapotukat.