Állatvilág

2008.05.07. 12:03

Veszélybe kerülnek az ausztráliai koalák

<p>Az általános felmelegedés kihalással fenyegeti Ausztrália nagy szemű erszényes mackóit, a koalákat - állítja egy ausztrál tudós.</p>

Ian Hume kísérletei is igazolták, hogy ha emelkedik a levegő hőmérséklete és széndioxid-tartalma, akkor veszélyesen csökkenni fog a koalák egyetlen tápanyagának tápértéke.

A koalák arról híresek, hogy szinte egész napjukat alvással töltik a fák koronáján, és nagyon válogatósak: kizárólag az eukaliptuszfa levelét eszik.

A Sydney-i Egyetemen végzett kísérletek szerint az eukaliptuszlevél összetétele kedvezőtlenül változik a koalák számára, ha nő a hőmérséklet és a levegő széndioxid-tartalma. Ekkor a levélben nő a különféle toxinok (mérgező anyagok) és a tápanyagok hasznosulását akadályozó összetevők aránya.

Hume szerint ha lényegesen emelkedik a levegő széndioxid-tartalma, akkor olyan mértékig csökkenhet az eukaliptuszlevél tápértéke, hogy a koalák kénytelenek lesznek elhagyni eddigi természetes élőhelyüket. Ennek megjósolhatatlanok lesznek a következményei- véli a tudós.

A levegő magasabb széndioxidszintjén az eukaliptuszerdők területe, szerkezete nem feltétlenül változik meg, mégis alkalmatlanokká válnak a koalák számára. Mindez nagyon rövid idő, mindössze néhány év alatt végbemehet. Kétséges, hogy az állatok képesek-e ilyen gyorsan alkalmazkodni, és átállítani a táprendjüket.

"Biztos vagyok benne, hogy a koalák eltűnnek mostani lakóhelyükről, még ha mi nem is látunk semmilyen változást az erdők szerkezetében és a fafajokban" - jelentette ki Hume szerdán az ausztrál tudományos akadémia canberrai konferenciáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!