Állatvilág

2008.01.19. 14:54

"Ödi gyere játszani!"

<p>Az emberek félelme tudatlanságból ered –&#160;hangsúlyozta Benedek Béla, a miskolci kígyós, mikor bemutatta családja&#160;kedvencét, Ödit, az óriáskígyót.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-piton-megeszi-a-medvet/cn/boon-news-em_01-20080119-072342"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A piton megeszi a medvét</B></A>&#160;<DIA width="850" height="630" alt="Kígyók a lakásban"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/B_la_k_gy_i/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Kígyók a lakásban" src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA width="850" height="630" alt="Kígyók 2008.01.16."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/K_gy_k_2008_01_16_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Kígyók 2008.01.16." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/recent/members.boon_szerkesztoseg/odikigyo2.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Kutya macska nem bérházba való vallja Benedek Béla, a Miskolci Vadaspark munkatársa. A Benedek család harminchárom állata közülÖdi a kedvenc, a közel 4 méteres, szelíd tigris piton.

yakban.jpg" />Egyik szobában egzotikus hüllő birodalmat láttunk, amelyet bármelyik állatkert megirigyelhetne. Keressük a 33 kedvencet, de csak üvegdobozokat látunk. A hatalmasterráriumban a faágon Ledi, a leguán csücsül, párja, a nőstény lustálkodik. Bekukkantunk a többi helyre, ahol gyűrűvé gömbölyödött kígyók pompáznak minden színben. Különleges –ártalmatlan – siklók lapulnak a dobozok mélyén -– tudjuk meg Bélától. Rejtőzködnek, lustálkodnak, kivéve egyet,Ödit.

Esti séta

A szekrény tetején élő tigris piton kukucskál, ágaskodik. Alig várja, hogy gazdája bemutassa, tudja, minden vendég rá kíváncsi. Nem is olyan óriás ez az óriáskígyó, aterráriumon keresztül szemlélve. Megnyitja Béla az üvegszekrényt Ödi rutinosan igyekszik vállára csúszni és már kinn is van. Megdöbbent minket a közel négy méteres kígyó fenséges látványa. A hatalmas állat beteríti az egész előszobát, pedig hátsó része még csak a nappaliban jár. A gyerekek nem értik miért hátrálunk lassú léptekkel, mikor „kis barátjuk” elindul szokásos esti sétájára. – Hé Ödi levered az autót, hagyd a polcot, ide gyere inkább játszani- mondja a kisfiú, akit elsőként üdvözöl, a kígyó.

Nem öl passzióból

–– Ha fél évig nem foglalkozzunk velük, visszavadulnak, igénylik a kapcsolatot. Ő a legbarátságosabb. Gyakran viszem a vadasparkba, bemutatókra. Látja a fényképezőgépet már pózol is, szeret szerepelni, igazi médiasztár – magyarázza a kígyó szakértő.  – Kéthavonta eszik egy nyulat, megfojtja, elnyeli, majd hosszú ideig emészt. Néhány hete evett, ha most itt lenne egy nyúl, nem bántaná, összebarátkozna vele és a következő etetésnél másikat kérne, ahhoz nem fűlik a foga, aminek megszokta a szagát. Ilyenkor a kisállatok képesek megrágni a kígyót, hagyja magát. A piton akkor öl, ha éhes, passzióból soha - magyarázza.

A rendőrök hozzák-viszik

– Sok siklóm egeret eszik. Mérges és hazai kígyóm sincs, azokat tilos tartani. Több kígyótartó is él a megyénkben, van olyanállatkereskedés, ahol legalább húsz vevő rendel rendszeresen egeret. A hüllők a legszebbek, gazdag a színviláguk, nincs két egyforma kígyó. Az emberek félelmei a tudatlanságból erednek. Ott az elérhetőségem a rendőrségnél, ha találnak valamit, rögtön visznek, hogy azonosítsam. A múltkorBerekalján a fél utca pongyolában állt éjjel kinn, az asszony nem mert bemenni a lakásba, mert a függönyön két ártalmatlan siklót látott. Nem rég a buszon megszólított az egyik hölgy, kérte vegyem le az ülésről a hátizsákom, mert le szeretne ülni. Mondtam nem tehetem, mert óriáskígyót szállítok. Többen elillantak a környékünkről, legalább tíz hely közül választhatott – ontotta kacagva az extrém történeteket Benedek Béla, a Vadaspark hüllőgondozója.

-JA-

Sorozat kedvenceinkről:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!