Állatkínzót büntettek volna

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
A Nagyváradi ARDA Állatvédő Egyesület tavaly nyáron egy kölyökkutya brutális megölését jelezte az illetékes szerveknek. Az egyesület nem először jelentett fel állatkínzókat, de ez az első ügy, amit végig tudtak vinni.


Az ARDA Állatvédő Egyesülete vezetője, Pető Anna eljuttatta szerkesztőségünkbe az ügy hivatalos iratait és elmesélte a részleteket. Csujafalván (Ciulesti) 2015 augusztusában egy ismeretlen férfi agyonvert egy kerítésbe beleakadt apró kiskutyát, miközben kiskorú unokaöccse lefilmezte az egészet. Az akkor 13 éves gyerek megosztotta a videót egy közösségi oldalon, így jutott el az állatvédő egyesülethez is, amelyik augusztus 8-án panaszt nyújtott be a Bihar Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatósághoz. Az ügy a rendőrséghez került, nyomozást indítottak, majd az esettel foglalkozó Margittai Bíróság mellett működő ügyészség vádat is emelt volna az elkövető, L.F.A. ellen, aki viszont múlt év novemberében elhunyt, így az ügyet végül lezárták.

Vádemelés

„Ez az első állatvédelmi ügy Bihar megyében, ahol be is bizonyosodott a vádlott bűnössége, és bíróság elé állt volna. Mi pedig addig mentünk volna, míg nem kapja meg a törvény által előírt letöltendő börtönbüntetést” – mondta el Pető Anna, hozzátéve, hogy nem ez az első feljelentésük, de ez az, amit sikerült végig is vinni. „Azért, hogy megpróbáljuk betartatni az állatvédelmi törvényeket, az ARDA egyesület kezdeményezésére, a Nagyváradi Animal Shields Állatvédő Egyesülettel közösen állat-védőrségi csoportot, járőrséget indítunk nyár elejétől a magyarországi Országos Állatvédőrség mintájára” – tette hozzá végezetül Pető Anna.