Állatkert: újdonságokkal várják a látogatókat

Akt.:
Állatkert: újdonságokkal várják a látogatókat
Az állatok egy része kuckójában vár melegebb időre, mások kint hancúroznak, ügyet sem vetve a fagyra. A nagyváradi állatkerttel kapcsolatos újdonságokról Bimbó-Szuhai Tibor ügyvezetőt kérdeztük.

A vártnál sikeresebb az örökbefogadási program, tudtuk meg a nagyváradi állatkert ügyvezetőjétől. Bár csak három hete indult, máris több mint harminc magánszemély és öt cég élt a lehetőséggel, hogy száz lejért egy évre örökbe fogadja kedvencét. A legnépszerűbbek a tigrisek, a szurikáták és a farkasok, de vannak, akik oroszlánt, leopárdot vagy jaguárt fogadtak örökbe. Amennyiben az örökbefogadott állatnak még nincs neve, a nevelőszülő nevet is adhat neki – így lett például az egyik szurikáta Decebal, az egyik farkas pedig Wolfi.

Változások

Az állatkert bejáratánál egy hirdetőtáblán lesz feltüntetve az örökbefogadó szülők neve, akiknek egy oklevél is jár, valamint évente kétszer részt vehetnek a nevelőszülők napján, amikor ingyen jöhetnek be az állatkertbe és örökbefogadottjukkal kapcsolatos különböző rutinfoglalkozásokon vehetnek részt – például etethetik az állatot, beszélgethetnek a gondozójával. Akármelyik állatot akárhányszor örökbe lehet fogadni – a befizetett pénzből pedig az állatok eltartási költségeit egészíti ki az állatkert.
Január elsejétől drágultak egy kissé a jegyárak, viszont különféle kedvezményeket is bevezettek, tudatta az ügyvezető. A felnőtteknek való jegy 10 lej helyett újabban 12 lejbe kerül, a gyerekeknek és a nyugdíjasoknak kiállított jegy ára pedig öt lejről hat lejre nőtt. Újdonság, hogy havi bérletet is lehet váltani száz, illetve gyerekeknek, nyugdíjasoknak 70 lejért, továbbá a négy éven aluliak és 75 éven felüliek számára nem kell belépőt vásárolni, ők ingyenesen látogathatják az állatkertet. A bérlettel első sorban a visszatérő váradi vendégekre gondoltak, sokan közülük kérték is, hogy legyen ilyen lehetőség.

Jól vannak

Az állatok amúgy jól vannak a hideg idő dacára is, tudtuk meg. A legtöbbjüknek a kinti kifutó mellett megfelelő hőmérsékletű beltéri helyiség is a rendelkezésükre áll – a hüllők, egzotikus madarak számára bent 24 fokos hőmérsékletet biztosítanak, a barnamedvének elég a 10-14 fok, a tigris és az oroszlán 15-20 fokon érzi jól magát, de például a farkas és a róka egyáltalán nem igényel fűtést – persze nekik is van azért hova húzódniuk. Az antilopoknak sincs szükségük fűtésre, de a benti részük hőszigetelt. Hogy jól bírják a hideget, a legtöbb állat ilyenkor több eledelt kap: a ragadozóknak nagyobb adag hús jár, a medvék több gyümölcsöt és zöldséget ehetnek. A két barnamedve, Bobi és Feri, „akik” ottjártunkkor épp a fagyos vízben „halásztak”, karácsonykor desszertként kalácsot kaptak, dupla adag lekvárt (azt nagyon szeretik) és kekszet, ezenkívül mostanában rendszeresen kapnak egy kevés húst is is és persze sok gyümölcsöt és zöldséget, – nekik mindent összevetve naponta összesen mintegy 15 kilogramm táplálék jár.

Szaporítás

Idei terveik közé tartozik az állatállomány javítása – első sorban párt szereznének be a „magányosok” számára. Így a tigrisek, a leopárdok, a jaguár és a lámák számára nőstényeket, a mosómedve mellé pedig egy hím mosómedvét szándékoznak hozni. Jó kapcsolatot tartanak fenn a nyíregyházi, a debreceni és a budapesti, újabban pedig a zágrábi állatkerttel, mely utóbbitól ígéretet kaptak egy nőstény jaguárra, valamint két antilopra (jelenleg háromféle antilop tekinthető meg a váradi állatkertben).
Orrszarvút, vagy orangutánt például nem tudnának fogadni, jegyezte meg az ügyvezető – ezeknek az állatoknak ugyanis egy speciális kifutóra lenne szükségük – de zebrának, tevének örülnének. Saját állatszaporulattal is büszkélkedhetnek: ősszel póniló született, most pedig a boáknál lesz szaporulat. Ha pedig minden az elképzelések szerint zajlik, a fajok megőrzésére és fenntartására irányuló programon belül tavasszal hiúz is születik majd a váradi állatkertben. A hiúz hímet a nyíregyházi állatkerttől kapták, a nőstényt pedig Marosvásárhelyről.
A váradi állatkertben jelenleg mintegy 150 fajta állat található és több mint 650 egyed, ezeknek körülbelül a felét különböző hüllők és halak alkotják. Mindent összevetve kis-közepes állatkert a nagyváradi, s mint az ilyen méretű állatkerteknek világszerte, fenntartásához önkormányzati és felügyeleti szervek, valamint civil szervezetek segítségére van szükség. Ilyenkor télen amúgy, a megnövekedett fűtési költségek miatt az állatkert fenntartása havonta több mint egymilliárd lejbe kerül

Neumann Andrea

Címkék: ,