Állásfoglalás és tájékoztatás oltásügyben

Állásfoglalás és tájékoztatás oltásügyben
Az oltások szerepéről esett szó a közegészségügyi hatóságnál tartott sajtótájékoztatón. Kitértek arra is, milyen veszélyeket rejt az, hogy egyes szülők visszautasítják gyermekük beoltását.

Dr. Zoie Bitea, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) aligazgatója elmondta: mivel az emberek mostanában különféle módon viszonyulnak az oltásokhoz, fontos tudatosítani, hogy az oltással életet lehet menteni, illetve veszélyes betegségeket lehet megelőzni. Egy példa a sok közül: a diftéria gyakorlatilag megszűnt Romániában, a megbetegedések száma az oltás bevezetésével egyidejűleg kezdett csökkenni, s az utolsó esetet 1989-ben regisztrálták. Viszont hozzánk közeli országokban még előfordul, s nálunk is felütheti a fejét, főleg, ha egyesek visszautasítják a gyerekek beoltását.
Mint kihangsúlyozta, a Gyógyszerek és Egészségügyi Felszerelések Országos Ügynöksége figyelemmel kíséri az oltóanyagok hatását, s ha több esetben jelentkeznek mellékhatások, kivonják a forgalomból a készítményt, amely ezeket kiváltotta. Ez történt 2012-ben, a Dániából importált BCG-oltóanyag esetében is. Mint utóbb kiderült, az oltóanyagot nem újszülöttek számára dolgozták ki, számukra túl erősnek bizonyult, s a készítményt kivonták a forgalomból.

Szigorúan veszik

Azok a szülők, akik visszautasítják a gyermek beoltását, a többiek egészségét is veszélyeztetik, hangzott el. Ha ugyanis egy bizonyos küszöb alá csökken a beoltottak száma, ismét felütheti fejét a betegség. Épp ezért, a szaktárca utasítása alapján az elkövetkezendőkben szigorúan fogják venni azt, hogy ha a gyereknek nincsenek meg a kötelező oltásai, nem írathatják be óvodába, iskolába. A DSP-nél a közelmúltban egy beszélgetést is szerveztek azokkal a szülőkkel, akik nem akarták beoltatni gyermeküket, s egy részüket sikerült meggyőzni. Sajnálatos, hogy az interneten annyi oltásellenes szöveg olvasható, s az is, hogy ismert személyek szólalnak fel az oltások ellen, mondta a DSP aligazgatója. Mint megtudtuk, Bihar megyében eddig egyetlen esetben sem volt példa arra, hogy valakinél súlyos mellékhatások lépjenek fel az oltást követően.
Ami pedig az influenzaellenes oltást illeti: a napokban ötezer négyszáz adag oltóanyag érkezett Bihar megyébe, melyet tegnaptól szét is osztanak a háziorvosok között, s további adagokat is várnak. Első sorban a krónikus betegek, a várandós nők, az egészségügyi alkalmazottak jogosultak az ingyenes oltásra.

Jelezzék

Viszont kevéssé valószínű, hogy elegendő adag érkezzen: megyénkben hatvanezer krónikus beteget tartanak számon, s az Egészségügyi Világszervezet ajánlása az, hogy legalább a felük kapja meg az oltást, továbbá az egészséges lakosok tíz százaléka is. Fontos, hogy minél többen jelezzék a háziorvosuknál, hogy beoltatnák magukat, mert e jelzések alapján több oltóanyag érkezhet a megyébe. Másrészt meg is lehet vásárolni a készítményt, mintegy harminc lejbe kerül és egy ideje már kapható a patikákban. A kimutatások ebben az esetben rávilágítanak az összefüggésre: azokban az években, amikor sokan kaptak oltást, kevesebb volt az influenzás megbetegedések száma.
Végül egy másik témát is érintettek a DSP munkatársai: megyénkben kevesen vesznek részt a méhnyakrák megelőzési programban, mind a Pelican kórház, mind a Megyei Kórház csak az erre kiszabott összeg valamivel több mint a felét használta fel. Azok a hölgyek, akik ingyenes Papanicolau-tesztet szeretnének, jelezzék háziorvosuknak, aki kitölti majd számukra a küldőcédulát.

Neumann Andrea