Állásbörze-sorozat

Akt.:
A Trade Center adott helyet a nagyváradi állásbörzének
A Trade Center adott helyet a nagyváradi állásbörzének
E hónap során öt állásbörzét szervez a mi zónánkban a Top Expo, az AJOFM-vel közösen. Ebből pénteken volt az első, Nagyváradon.

A Trade Center adott neki helyet, és az ott szokásos más ilyen jellegű rendezvényhez hasonlóan igen sokan voltak kíváncsiak a vállalkozások ajánlataira. Mindazonáltal a helyszínen azt láttuk, hogy a legtöbben csak tájékozódnak, igen kevesen döntöttek is. A sorozatra 26 cég jelentkezett be, 535 munkahelyet ajánlva. Munkástól egyetemi végzettségű szakértőig sokféle munkakörbe kerestek embert. A folytatás: 7-én Szalontán, a művelődési házban, 9-én Belényesben, a polgármesteri hivatalban, 14-én Élesden a Toni rendezvényházban, 16-án Margittán, a Parc étteremben. 9–16 óra között lesznek e rendezvények mindenhol.

Adatok

Amúgy a regisztrált munkanélküliek számának tekintetében az EU-ban Románia a legjobbak között van, itt az egyik legalacsonyabb ez a mutató. Az Eurostat adatai szerint február végén a romániai munkanélküliségi ráta 6 és fél százalék volt, miközben az uniós átlag 8,9 százalék. A legtöbb állástalan Spanyolországban van, itt a munkanélküliségi ráta megközelíti a 20 és fél százalékot. Az átlagosnál nagyobb a munkanélküliség Horvátországban, Cipruson és Portugáliában is. Az állástalanok számát nézve Németország és Csehország állnak a legjobban. A németeknél 4,3 százalék, a cseheknél 4 és fél százalékos munkanélküliséget jegyeztek február végén. Romániai elemzők szerint Románia viszonylag jó eredménye az uniós statisztikákban megkérdőjelezhető, hiszen nálunk a lakosság alig egynegyede dolgozik, miközben Csehországban a lakosság fele alkalmazott, mégis a két ország munkanélküliségi mutatója között alig 2 százalék különbség van.

Szeghalmi Örs