Államfőválasztás: a magyarok részvétele gyengébb az országos átlaghoz képest

Akt.:
Államfőválasztás: a magyarok részvétele gyengébb az országos átlaghoz képest

Reggel hét órakor megkezdődött az államfőválasztás Romániában. A tizennégy jelöltre este kilenc óráig adhatják le voksaikat a polgárok. Az állandó választási névjegyzékben 18.217.156 választópolgár van nyilvántartva, közülük déli 12 óráig összesen 2.867.379 személy szavazott, ami 15,73 százalékos részvételt jelent. Bihar megyében délig 62.773 személy adta le a voksát, ez az összes itteni szavazó 12,51 százaléka, ami elmarad az országos átlagtól. Délig Szatmár (10,98 százalék), Kovászna (11,15 százalék) és Máramaros megyében (12,24 százalék) volt a legalacsonyabb a részvétel. A többi jelentős magyar lélekszámú megyében is elmarad a részvételi kedv az országos átlagtól: Hargita megyében a választók 12,89 százaléka, Szilágyban a szavazók 13,19 százaléka, Maros megyében a választók 13,48 százaléka járult az urnák elé déli tizenkét óráig.

A legtöbben déli tizenkét óráig az ország déli megyéiben mentek szavazni: Ilfovban 20,32, Konstanca megyében 19,02, Teleorman megyében pedig 18,71 százalékos volt a részvétel. Bihar megyében egyelőre nem történt semmilyen incidens, tudtuk meg Sütő Tibortól, a Bihar Megyei Választási Iroda tagjától. Ő megemlítette, hogy a szentmártoni 551. számú szavazókörzetekbe máris vittek további szavazólapot, mert délelőtt tíz óráig már 230 személyt jegyeztek be a pótlistára. Ez azonban megszokott fejlemény, hiszen a félixfürdői és a püspökfürdői üdülőtelepeken tartózkodó turisták szoktak itt szavazni, ezért itt mindig sokkal több szavazólapra van szükség, mint ahány személy a választási névjegyzékbe fel van véve.0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .