„Áll a Krisztus szent keresztje”* A közmédia húsvéti műsorajánlója

„Áll a Krisztus szent keresztje”* A közmédia húsvéti műsorajánlója
A közszolgálati rádió- és televíziócsatornák ebben az évben is a kereszténység legnagyobb ünnepéhez méltó programokat ajánlanak hallgatóiknak, nézőiknek. A vallási műsorok mellett a palettán értékes filmek, dokumentumműsorok szerepelnek. Az időpontokat magyar idő szerint közöljük.

A nagyszombati Népzene-itthonról műsor a húsvéthoz kötődő népszokásokat mutatja be. E napon véget ér a nagyböjt, és a jeles nap jellegzetes szertartása volt a keresztelővíz- és a tűzszentelés. A X. század óta húsvéti szokás az ételszentelés, valamint a határjárás is. Sok helyütt húsvéti bálokat tartottak, és míg Dunántúlon és Felvidéken a zöldágjárás volt jellemző, addig Moldvában havajgattak. A mai adás ezeket a szokásokat eleveníti fel (Bartók Rádió 12.05).

Antonello Belluco Páduai Szent Antalról, 2006-ban készített alkotása a halála után már 11 hónappal szentté avatott Antal életútját követi nyomon, 1221-ben, a szicíliai partoknál történt hajótörésétől haláláig. A portugál szerzetes súlyos betegségből lábadozva úgy érzi, az Úrnak az a szándéka vele, hogy Itáliában maradjon. Életének nagy részét a kegyetlen uzsorások uralta Páduában, illetve környékén töltötte. Hamar kiderült csodálatos szónoki képessége, amellyel a szegényeket sikerült maga mellé állítani és az uzsorások ellen fordítani. Assisiben megismerkedik a szegénység, az igazságtalanság és a katolikus egyház korrupt magatartása ellen küzdő Ferenccel és követőivel. Ettől kezdve egész élete értelmet nyer…(Páduai Szent Antal – A szó, mely éget, Duna 21.20).

Klasszikus filmet elevenít fel az M3 csatorna szombat-vasárnap. A Tízparancsolat című amerikai alkotás főszereplője Mózes, akit a Nílus habjain ringatózó fonott kosárkában találtak, a fáraó udvarában nevelkedik. Elnyeri Szeti fáraó jóindulatát, és a lánya, Nefertiri szerelmét is – de egyúttal halálos ellenséget is szerez a sértett trónörökös, Ramszesz személyében. Amikor a bosszúszomjas Ramszesz lesz a fáraó, és fény derül Mózes valódi származására, ő visszatér a zsidó néphez, és a Vörös-tengeren keresztül kivezeti őket az egyiptomi rabságból az ígéret földjére, a Kánaánba. A mozit olyan nevek vitték sikerre, mint Charlton Heston, Yul Brynner és Anne Baxter (mindkét napon 18.15).

A vasárnapi Református magazinban Steinbach József püspök a húsvéti ünnepkörről osztja meg gondolatait. Ezt követően a nézők a székesfehérvári virágvasárnapi koncertbe kapcsolódhatnak be (Duna 9.55). A Duna Televízió a húsvétvasárnapi szentmisét a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházból közvetíti. A szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Márfi Gyula érsek, a közvetítés kommentátora: Barlay Tamás (Duna 10.30). Ezt követően Kapcsoljuk Rómát! Ferenc pápa a római Szent Péter térről húsvéti üzenetét küldi a „városnak és a világnak”.

Este a hazai filmszínházakban is sikerrel bemutatott, a II. János Pál – A fehér ruhás vándor című lengyel alkotást vetíti a Duna. A felvételeket 13 országban, 120 helyszínen forgatták, a képanyagot pedig a világ nagy filmgyűjteményeiből származó archív felvételek gazdagítják (M5 23.35).
Minden kedves nézőnek és hallgatónak áldott ünnepeket kívánunk! (*Református énekeskönyv)

Címkék: ,