Alkotótábor: Képesek vagyunk képeket alkotni

Akt.:
Alkotótábor: Képesek vagyunk képeket alkotni
Ezen a héten még megtekinthető az érmihályfalvi X. Nemzetközi Értékteremtő Alkotótáborban készül munkák tárlata a helyi zsinagógában. Az alkotói folyamat akkor zárul le, amikor az alkotás eljut a befogadó érdeklődőhöz, hangzott el a megnyitón.

Július 3-tól 10-ig tartott Érmihályfalván a X. Nemzetközi Értékteremtő Alkotótábor, mely a hagyományoknak megfelelően az egy hét alatt készült munkák tárlattá rendezésével ért véget. Vasárnap délután a helyi zsinagógában került sor a táborzáró kiállításra, és ezúttal is bebizonyosodott: a helyszín nagyszerűen alkalmas erre tágassága, világossága okán. Gheri Judit könyvtáros, a tábor főszervezője a mintegy száz fős publikumot köszöntve elmondta: a tárlaton az elmúlt 10 év anyagából is válogatást láthatunk az idei alkotások mellett. Nyakó József polgármester – Elie Wiesel Nobel-békedíjas író közelmúltbeli halálára is utalva – arról szólt, hogy a helyszín azt a kort idézi, amikor jelentős zsidó közösség erősítette a várost, azt a várost, mely mai formájában a közszemlére tett alkotások nagyrészén megjelenik.

Képet alkotunk

A szentendrei dr.Tóth Péter, a tábor művészeti vezetőjének, a hajdúnánási Patai Istvánnak barátjaként érkezett Érmihályfalvára és évek óta támogatója is a tábornak. A kiállítás méltatásaként egyebek mellett kifejtette: az impozáns, gazdag anyag a “képre” alapul, ami befolyásolja gondolkodásunkat, ami alapján “képet” alkotunk a világról, ami alapján “képesek” vagyunk magunk is értéket teremteni. Az alkotói folyamat akkor zárul le, amikor az alkotás eljut a befogadó érdeklődőhöz, fejtette ki dr.Tóth Péter. Az említett Patai István több bejelentést is tett. Egyrészt átadta a Patai-díjat Gheri Judit szervezőnek, másrészt, ahogyan szokássá vált, meghatározta a jövő évi tábor központi témáját, ez: a szecesszió. Ám a 2017-es tábornak már nem ő lesz a művészeti vezetője, ez volt egy újabb bejelentése: megromlott egészségi állapota miatt visszavonul a megtisztelő szerepből. Eddigi munkáját Nyakó József polgármester egy ajándékcsomaggal köszönte meg.

Ahogyan a művészek látják

A helyi elhunyt alkotókra – a Marcsó József Alkotókör névadójára és Medvéssy Barnabásra – egy perces csendes főhajtással emlékeztek, majd meg lehetett tekinteni a tárlatot. Az alkotásokon megjelentek a “klasszikus” témák (templomok, temetődomb, különleges síremlékek, jellegzetes épületek), de ihletőleg hatott például némely főtéri tömbház “zilált” tetőzete, a vasúti váltóház, pár utcarészlet úgy, ahogyan mi, de úgy is, ahogyan a művészek látják. A kiállításon megtekinthetőek voltak azok a meséskönyvek is, melyeket magyar és román nyelven az Aquila Kiadó jelentetett meg és bocsátott a helyi könyvtár rendelkezésére, abból az alkalomból, hogy azok illusztrációit az a Fekete Szabolcs (Nagyvárad) készítette, aki a kezdetek óta minden évben tagja az alkotótábor közösségének.
A kiállítás ezen a héten naponta 13 és 17 óra között tekinthető még meg a zsinagógában.

Rencz Csaba