Alkotmányossági kifogást emelt az államfő az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló törvény módosítása ellen

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Ismét alkotmányossági kifogást emelt Klaus Iohannis államfő az igazságszolgáltatás megszervezését szabályozó, 2004/304-es törvényt módosító tervezet ellen – közölte az Államelnöki Hivatal az AGERPRES hírügynökséggel.


A jogszabályt június 22-én küldte el a parlament Klaus Iohannis államelnökhöz kihirdetésre, miután mind a képviselőház, mind a szenátus elutasította az újratárgyalására vonatkozó elnöki kérelmet. Az államfő arra hivatkozva kérte korábban a jogszabály újbóli megfontolását, hogy a módosítások szövege zavaros, koherenciát és kiszámíthatóságot nélkülöző részeket tartalmaz, és ezzel sértheti az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségével és működésével kapcsolatos alkotmányos és nemzetközi követelményeket. Kérelmének elutasítását követően a törvény ismét a március 30-án elfogadott változatban került hozzá kihirdetésre.

A taláros testületnek csütörtökön küldött indítványát arra alapozza az elnök, hogy a parlament megszegte az alkotmányt, amikor tárgyalás nélkül elutasította a jogszabály újbóli megfontolására vonatkozó kérelmét. A parlamentnek felül kell vizsgálnia az erre vonatkozó igénylésben kifogásolt szövegrészeket, sőt azokat a rendelkezéseket is, amelyeket nem sorol fel tételesen a kérelem, de összefüggésben állnak a kifogásolt részekkel – nyomatékosítja indítványában az államfő.

Az elmúlt hónapokban több ízben is az alkotmánybíróság elé került az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló törvény módosítása, a tervezet elfogadása után ugyanis az ellenzéki alakulatok és az államfő is kért normakontrollt.

www.agerpres.ro