Alkotmányos a romániai választási kampány előtt megszavazott béremelési törvény

Alkotmányos a romániai választási kampány előtt megszavazott béremelési törvény
Nem sérti a román alaptörvényt a választási kampány küszöbén elfogadott közalkalmazotti béremelési törvény – állapította meg az alkotmánybíróság szerdán.

A bukaresti képviselőház egy júniusi sürgősségi kormányrendelet parlamenti megerősítését használta fel arra, hogy olyan béremelésekről döntsön, amelyekkel a kormány nem számolt.

A szociáldemokraták (PSD) és szövetségeseik által november elején elfogadott törvénytervezet szerint január elsejétől az oktatási alkalmazottak alapbére 15 százalékkal nő, egyes egészségügyi alkalmazottaknál pedig 25 százalékos bérfejlesztést irányoztak elő.

A törvény ellen mind Dacian Ciolos szakértői kormánya, mind a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotmányossági óvást emelt. Szerintük ugyanis a fedezet nélküli béremeléseket nem a választókra, hanem szavazataikra gondolva szavazta meg a baloldali parlamenti többség.

Az alkotmányossági kifogást arra alapozták, hogy a kormány nyáron elfogadott, bérkiigazításokról szóló sürgősségi rendeletének parlamenti megerősítésénél nem tartották be a kétkamarás parlament elvét, vagyis olyan lényegi módosításokat eszközöltek a képviselőházban, amelyeket a szenátus előzőleg nem tárgyalt meg. A PNL és a kormány óvását azonban az alkotmánybíróság elutasította, a döntés indoklását pedig később teszi közzé.

Az előzetes normakontrollon túljutott törvénytervezetet az államfőhöz küldik, hogy kihirdesse. A béremelések fedezetét a vasárnapi választásokon győztes PSD-nek kell majd beépítenie a 2017-es, még kidolgozásra váró állami költségvetésbe.

Az alkotmánybíróság szerdán elhalasztotta a döntést annak az óvásnak az ügyében, amelyet az államfő emelt egy másik kampányidőszakban elfogadott törvény ellen, amelyben 102 fajta illeték eltörléséről rendelkezett a PSD-körüli parlamenti többség.

A szakértői kormány három hete elfogadott idei második költségvetési-kiigazításakor közölte: idén változatlanul 2,95 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számolnak. Dacian Ciolos szerint a választások előtt megszavazott béremelési és adócsökkentési törvények – hatályba lépésük esetén – több mint egy százalékponttal növelik a költségvetési hiányt.

(MTI)