Alkotmányos a 2019-es állami költségvetési törvény

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Elutasította az alkotmánybíróság szerdán a 2019-es költségvetési törvény ellen az államfő részéről benyújtott kifogást. A költségvetési törvény alkotmányos – közölték az AGERPRES hírügynökséggel az alkotmánybírósághoz közel álló források.

A döntést szavazattöbbséggel hozta meg a taláros testület.

Az államfő február 22-én támadta meg az alkotmánybíróságon a 2019-es állami költségvetésről szóló törvényt. Klaus Iohannis keményen bírálta a kormány által kidolgozott büdzsét, “a nemzeti szégyen költségvetésének” nevezve azt. Az elnök úgy vélte, a jogszabály több ponton is alaptörvénybe ütközik, figyelmen kívül hagyja az Európai Unióval szemben vállalt kötelezettségeket, alapvető jogokat sért, ugyanakkor megszegi a decentralizáció és a szubszidiaritás elvét.

Az államfő akkor rámutatott, a 2019-es büdzsé amellett, hogy megkésett, nem reális, túlbecsült adatokra alapoz. “Ezzel a költségvetéssel a PSD kormányának eddigi sikertelenségeit próbálja leplezni. Ők a befektetések költségvetésének nevezték – ez az első nagy hazugság ebben a büdzsében” – fogalmazott Iohannis.

Az államfő emlékeztetett, a törvény értelmében a PSD-nek tavaly november 15-éig el kellett volna készülnie a költségvetéssel. “Megmondom, miért késleltették három hónapot: nem akarják, hogy a befektetések megvalósuljanak, mert nincs pénzük rájuk” – mondta, hozzátéve, hogy míg fontos beruházásokra nincsenek alapok, a parlamenti pártoknak szánt állami támogatást jelentősen növelték. A pártfinanszírozásra szánt 270 millió lejből 150 milliót kap a PSD, azaz hússzor nagyobb összeget, mint a 2016-os választási évben – nyomatékosította.

Klaus Iohannis szerint a költségvetési törvény “biztos áldozatai” a helyi önkormányzatok, amelyek számára egymilliárd lejjel kevesebbet különítettek el, mint az elmúlt esztendőben, ellehetetlenítve ezáltal fontos helyi beruházások kivitelezését.

Helyt adott azonban az alkotmánybíróság Iohannis azon alkotmányossági óvásának, amelyet a 2019-es költségvetési keretben meghatározott mutatók felső határát jóváhagyó törvény ellen nyújtott be. Az alkotmánybírósághoz közel álló források szerint a döntést egyöntetű szavazattal hozták. A törvény ellen február 22-én emelt alkotmányossági kifogást az államfő. Klaus Iohannis szerint az a módszer, ahogyan a parlament elfogadta a jogszabályt, több ponton sérti az alaptörvény előírásait. A törvényt az államfő február 18-án kapta meg a törvényhozó testülettől kihirdetésre.

www.agerpres.ro