Alkotmánymódosítás: sikeres az aláírásgyűjtés

A kezdeményezés lényege: az Alkotmányban legyen világosan megfogalmazva, hogy a család a férfi és a nő házasságán alapul. Illusztráció
A kezdeményezés lényege: az Alkotmányban legyen világosan megfogalmazva, hogy a család a férfi és a nő házasságán alapul. Illusztráció
Több mint egymillióan írták alá a Családért Szövetség (Coaliţia pentru Familie) kezdeményezését, mely szerint az Alkotmány egyértelműen szögezze le: férfi és nő között létesülhet házasság. Az aláírások gyűjtése folytatódik, hangzott el a témában szervezett csütörtöki tájékoztatón.

Az aláírások gyűjtése Jászvásáron kezdődött, a csütörtöki sajtótájékoztatón a gyakorlatba ültetéssel megbízott Bihar megyei bizottság tagjai voltak jelen. Amint Moise Letea, a bizottság elnöke elmondta, a szövetség módosítási javaslatának a lényege: az Alkotmányban legyen világosan megfogalmazva, hogy a család a férfi és a nő házasságán alapul, nem a „házastársak házasságán”, amint az a jelenlegi szövegben áll. A házastársak szó értelmezhetővé vált az utóbbi években kialakult nemzetközi kontextus nyomán, s hogy a következő generációk megszületését és felnevelkedését támogassák, úgy vélik, egyértelmű megfogalmazásra van szükség. „A család az a hely, ahol a társadalom értékeit és hagyományait átadják a gyermekeknek, és a hazai hagyományok és értékek alapjait a férfi és a nő közötti házasságon alapuló család képezi” – mondta a megyei bizottság elnöke.

Függetlenül

Az országos kezdeményező bizottságnak tizenhat tagja van, ők az ortodox, a római katolikus, a görög katolikus, a baptista és a pünkösdi felekezetek tagjai. A változtatás civil kezdeményezés, politikai alakulatoktól és felekezetektől független, hangzott el a sajtótájékoztatón.
A későbbiekben Daniel Burtic, a váradi Vocea Evangheliei rádió igazgatója mutatta be a jelenlévőket. Sorin Curilă, a Nagyváradi Egyetem szenátusának elnöke, a Hittan-oktatásért fellépő szülők egyesületének elnöke az egyesület munkáját ismertette, majd Alina Bonchiş ügyvéd szólt a módosítás menetéről: miután a projekt tavaly novemberben megjelent a Hivatalos Közlönyben, hat hónap állt rendelkezésükre, hogy ötszázezer aláírást gyűjtsenek, ezt követően a kormány szavazásra bocsáthatja az ezzel kapcsolatos referendum megszervezését.

Folytatják

Ezidáig több alkalommal is próbálkoztak politikai alakulatok az Alkotmány megváltoztatásával, de nem jártak sikerrel, mondta Daniel Burtic. „Egyszerre sok mindent akarnak megváltoztatni, nem értenek egyet, s a végén egyetlen változtatást sem visznek véghez. Mi tudjuk, hogy a polgárok világos és egyértelmű törvényeket akarnak” – fejtette ki. Ezt követően Mioriţa Săteanu, a Bihar megyei Nők Szövetségének vezetője szólt a család, a házasság szerepéről, kihangsúlyozva: ha nem egyértelmű, hogy házasság csak férfi és nő között jöhet létre, annak beláthatatlan következményei lehetnek a fiatalokra nézve. Florica Bradu népdalénekes, majd Radu Matei Pavel jogász felszólalását követően Moise Letea elmondta: bár ötszázezer aláírásra volt szükségük, országos szinten ezidáig 1,3 millióan írták alá a kezdeményezést, közel negyven megye vett részt és azt a feltételt is teljesítették, hogy a megyék felében legyen legalább húszezer aláírás. Bihar megyében három hét alatt több mint negyvenezer aláírás gyűlt össze, de mostanra már a nyolcvanezret is túllépte a számuk. Az aláírások gyűjtése folytatódik, hiszen több hónap áll még rendelkezésükre.

Neumann Andrea