Alkotmányellenes volt a kormány döntése

Alkotmányellenes volt a kormány döntése
A korábbi gyakorlattal ellentétben szakbizottsági egyeztetés nélkül engedélyezheti jelenlegi és volt miniszterek elleni bűnvádi eljárás megkezdését az államfő – döntött tegnap a miniszterek felelősségre vonását szabályozó törvényről és az azt módosító kormányrendelet kapcsán az alkotmánybíróság (CC).

A bírák határozata szerint, a kormány állami tisztségviselők felelősségre vonását módosító, nemrégiben kiadott rendelete alkotmányellenes. Az alkotmánybíróságot az ombudsman értesítette a sürgősségi kormányrendelet alkotmányellenességére hivatkozva.

A háttér

Mint arról annak idején beszéámoltunk, még októberben módosította a kabinet a miniszteri felelősségrevonásra vonatkozó törvényt: a 95/2007-es sürgősségi kormányrendelet értelmében az államelnöki hivatal többé nem adhat engedélyt volt és jelenlegi miniszterek elleni bűnvádi eljárás kezdményezése. Ezt a jogot az új rendelet értelmében az államelnök helyett egyedül a miniszterelnök, a főügyész vagy a Legfelsőbb Ügyészség (CSM) gyakorolhatja az elkövetkezőkben. A kormány anélkül vonta be az eljárásba a Legfelsőbb Ügyészséget, hogy értesítette volna a törvénymódosításról. Erről a döntésről határotzott tehát az Alkotmánybíróság.

Az elnöki bizottság az elmúlt hónapban többek között Tudor Chiuariu igazságügyi miniszter, Paul Păcuraru munkaügyi miniszter, Nagy Zsolt volt informatikai miniszter, Adrian Năstase ex-kormányfő, továbbá Miron Mitrea és Codruţ Şereş volt tárcavezetők ellen engedélyezte bűnvádi eljárás megkezdését.