Alkotmányellenes törvénycikkely?

Alkotmányellenes törvénycikkely?
Nagyvárad- Szerdán sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália RMDSZ-es szenátor, melynek egyik témája a képviselőknek és a szenátoroknak a jogállása volt.

 

Szerdai sajtótájékoztatóján Biró Rozália arra hívta fel a figyelmet: az RMDSZ azt javasolta, hogy a szenátorok és képviselők jogállására vonatkozó törvénynek csak azon cikkelyeit módosítsák, melyek közvetlenül az érintettek anyagi juttatásaira vonatkoznak, de a törvényhozás elutasította ezt. Ezután több írásos kezdeményezést tettek, 18 cikkelyre vonatkozólag, melyek közül volt, amit megszavazott a parlament és volt, amit nem, a szenátor ezek közül ismertetett néhányat. Az RMDSZ például normálisnak tartja: a törvényben továbbra se szerepeljen, hogy az eskütétel kizárólag román nyelven történjék, és azon indítványát is törvénybe iktatták, hogy a honatyák az ország és a körzetük lakóinak érdekein kívül az illető kisebbségek érdekeit is képviselik.

Alkotmányellenesnek

Jogszabályba foglalták továbbá, hogy ha végleges bíróság ítélet születik az érdekellentétről, akkor az érintett képviselő vagy szenátor legtöbb hat hónapig nem vehet részt a törvényhozási munkálatokban. (Ez lenne érvényes Biró Rozáliára is, ha az ANI-vizsgálat számára kedvezőtlen döntéssel zárul). Egy másik elfogadott cikkely arra vonatkozik, hogy amennyiben egy honatya nem élvezi pártja politikai támogatását, akkor elveszíti az ennek köszönhetően betöltött tisztségeit. A Tisztelt Ház viszont elutasította az RMDSZ azon javaslatát, hogy időközi választásokon lehessen szervezni akkor is, ha csupán 6 hónap van hátra a következő országgyűlési választásokig. Ezt a döntést az RMDSZ alkotmányellenesnek tartja, mivel sérül a helyi közösségek érdeke, de még nem döntötte el, hogy Alkotmánybírósághoz fordul-e vagy sem ez ügyben, mondta Biró Rozália.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,