Alkotmányellenes a román szenátus határozata egy korrupcióval vádolt tagjának ügyében

Alkotmányellenes a román szenátus határozata egy korrupcióval vádolt tagjának ügyében
Sérti a román alaptörvényt az a szenátusi határozat, amellyel meggátolták Dan Sova korrupcióval gyanúsított szociáldemokrata szenátor, Victor Ponta miniszterelnök volt kampányfőnöke őrizetbe vételét – állapította meg szerdán a román alkotmánybíróság.

Romániában nagy politikai vihart és hatalmas jogvitát kavart az, hogy március 25-én a jelen lévő szenátorok többsége megszavazta ugyan a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kérését, a szenátus mégis azt közölte, hogy a törvényhozók nem járultak hozzá Sova őrizetbe vételéhez, mivel nem volt meg a házszabály által ilyen esetben előírt minősített többség, vagyis a szenátus teljes létszámának fele plusz legalább egy szavazat.
Mint kiderült, csak a szenátus házszabálya, valamint a szenátorok és képviselők jogállását szabályozó törvény kér minősített többséget egy törvényhozó őrizetbe vételének engedélyezésénél, az alkotmányban viszont egyszerű többség szerepel.
Azóta a parlament módosította az alkotmánysértő törvényt, a szenátus pedig az alaptörvényhez igazította házszabályát, a Sova-ügyben lebonyolított szavazást viszont érvényesnek tekintette a szenátusi szociáldemokrata többség. Emiatt a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló liberális ellenzék a taláros testületnél támadta meg a határozatot.
Az alkotmánybíróság döntése megsemmisíti a Sova-ügyben hozott szenátusi határozatot, így várhatóan újabb szavazást rendeznek a befolyásos kormánypárti törvényhozó kiadásáról.
A Sova körüli politikai botrányban Iohannis államfő, továbbá az Egyesült Államok, Nagy- Britannia és Hollandia bukaresti nagykövetsége is állást foglalt. Rámutattak: elvárják a bukaresti parlamenttől, hogy ne akadályozza az igazságszolgáltatást.
A korrupcióellenes jelszavakkal kampányoló Klaus Iohannis államfővé választása után rövid ideig a szociáldemokrata parlamenti többség is jóváhagyta a meggyanúsított honatyák “kiadását” az igazságszolgáltatásnak, de az utóbbi hónapokban már több esetben előfordult, hogy elutasították a DNA egy-egy kérését.