Alkotmányellenes a javaslat

Alkotmányellenes a javaslat
Bihar megye- A XII. MIÉRT Akadémián vasárnap délelőtt előadást tartó Kelemen Hunor RMDSZ-elnök megindokolta, hogy a Szövetség miért fog nemmel szavazni a Verespatakkal kapcsolatos törvénytervezetre.

A Püspökfürdőn zajlott XII. MIÉRT Akadémián vasárnap délelőtt előadást tartó Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kijelentette: a Szövetség nemmel fog szavazni a verespataki aranykitermelésről szóló törvénytervezetre, mert alkotmányellenesnek tartja több szempontból is. Egyfelől egyetlen céltól vezérelve alkotnának külön törvényt egy magáncég számára, másrészt pedig az állam nem közérdek miatt, hanem egy privát vállalkozás érdekében végezne kisajátításokat úgy, hogy közben derogálást kérne hat-hét törvényt illetően. „Elfogadhatatlan számunkra, hogy mindenkire vonatkoznak bizonyos törvények, kivéve egy céget, melynek esetében külön joghelyzetet teremtenek”- hangsúlyozta.

A politikus ugyanakkor megjegyezte: hosszú távon Romániának bizonyára kezdeményeznie kell valamit az altalajkincseivel, tehát valahogyan ki fogják bányászni az aranyat, de nem mindegy, hogy ez a kitermelés hogyan fog történni: a környezetvédelmi szempontok figyelmen kívül hagyásával, vagy pedig környezetkímélő technikák alkalmazásával. „Nem megoldás, hogy letarolják a helyet”, nyomatékosította, majd hozzátette: a félreértések elkerülése végett, az RMDSZ nincs a nagyberuházások, a bányakitermelés vagy a munkahelyteremtések ellen, csak azt ellenzi, hogy ezek a tervezett verespataki aranykitermelés feltételei mellett valósuljanak meg.

Ciucur Losonczi Antonius