Alkotmánybíróság: Megfelel az alkotmányos előírásoknak a “Büntetőügyesek nélküli közéletet” kezdeményezés

Alkotmánybíróság: Megfelel az alkotmányos előírásoknak a “Büntetőügyesek nélküli közéletet” kezdeményezés
Alkotmányos az az állampolgári jogalkotási kezdeményezés, amely az alaptörvény módosításával tiltaná meg jogerősen elítélt személyeknek a köztisztségek betöltését.

Az alkotmánybíróság keddi döntéséről – miszerint a kezdeményezés eleget tesz az alkotmány 150. és 152. cikkelyének – a testülethez közel álló források tájékoztatták az AGERPRES hírügynökséget.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) február 12-én jelentette be, hogy a Büntetőügyesek nélküli közéletet kezdeményezés keretében összegyűjtött aláírások az alkotmánybírósághoz kerültek.

Mihai Badea ügyvéd, a javaslattevő csoport vezetője februárban közölte, hogy 931.249 aláírást nyújtottak be a parlamenthez, de ‘Liviu Dragnea politikai parancsára’ a képviselőházi főtitkárság azzal a kísérőszöveggel küldte az alkotmánybíróság elé a listát, hogy az csak 591.097 aláírást tartalmaz.

A Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű polgári kezdeményezéssel az USR célja alkotmányba foglalni, hogy bűnvádi perben jogerősen elítélt személyek nem tölthetnek be köztisztséget.

www.agerpres.ro