Alig várom a szüretet, szüret után egyebet

Alig várom a szüretet, szüret után egyebet
Bihar megye – Szüreti bál volt szombaton Borson, a Galagonya néptánccsoport és a helyi Polgármesteri Hivatal szervezésében.

A borsi szüreti bál több mint 35 éves múltra tekint vissza. Az elmúlt hét szombatján a hagyományokhoz híven az ifjak már a reggeli órákban gyülekeztek a kultúrotthon előtt, hogy hívogató útjukra induljanak. Dénes Károly lelkipásztor áldása után lovas szekereken indultak el, hogy bejárják a község falvait. A szekereket népi ruhába öltözött lovasok kísérték. Biharszentjános, Nagyszántó és Kisszántó után 3 óra körül Borsra érkeztek, ahol a Galagonya Gyermeknéptánccsoport is csatlakozott hozzájuk. Innen gyalog folytatta útját a több mint ötvenfős hívogató sereg Bors utcáin, ahol nagy szeretettel fogadták őket a helybeliek.

Néptáncbemutató

A vacsora után kezdetét vette a hajnalig tartó bál. 23 óra körül a Galagonya Néptánccsoport lépett színpadra. Elsőként a kicsik mutatták be felcsíki, illetve mezőségi koreográfiájukat. Őket követték a nagyok egy lapádi leánykörtánccal, melynek szépsége éppen az egyszerűségében rejlett. A gyerekek szatmári koreográfiája után egy kalotaszegi menyegzőt láthatott a közönség a nagyok előadásában. A bálozók hatalmas tapssal jutalmazták a fellépőket, majd mindenki kedvére szórakozhatott kivilágos kivirradtig.

Ambrus Zsuzsa