Alig van zöld területünk…

Alig van zöld területünk…
Lényegében semmi sem történt, bár lejár a határidő: idén év végéig biztosítani kellene, hogy az ország minden lakójára statisztikailag 26 négyzetméternyi zöldövezet jusson.

 

Megoldódni biztosan nem fog, annak dacára sem, hogy régóta kormányhatározat írja elő a rendezést: minden egyes lakosra 26 négyzetméternyi zöldövezetnek kellene jutnia Romániában, statisztikailag. Még 2007-ben született erről kormányhatározat, 114-es számmal, amely kimondja, hogy 2013 végéig el kell érni a szóban forgó arányt a településeken. Szó sincs arról azonban, hogy elértük volna, s egyhamar nem is fogjuk.

Szemet szúrt ez Cseke Attila parlamenti képviselőnek, aki csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatóján szólt a kérdésről. Mint mondta, gyakorlatilag lehetetlen, hogy idén december végére teljesüljön a kormányhatározatban foglalt előírás. Szerinte kiskaput nyitnak majd a rendezés helyett: az év végén vagy újabb kormányhatározattal hosszabbítják meg a határidőt (ez valószínűbb), vagy pedig elkezdik büntetni a polgármestereket. Amennyiben ez utóbbihoz folyamodnának, törvény szerint 30.000–60.000 lej közötti büntetések szabhatók ki.

Jelenleg egyébként az egész országban csak két olyan város van, amelynek zöldövezetei elérik az előírt arányt: Brassó és Craiova. Egyébként a legtöbb európai országban sokkal jobban állnak. A vezető ilyen téren London, 64 nm/fővel, valamint Vilnius, ahol több mint 400 négyzetméternyi zöld terület jut egy-egy lakosra.

Átszervezés

A tájékoztatón Cseke Attila kitért az egészségügy átszervezésével kapcsolatos témára is, amelyről lapunk már bővebben beszámolt, közölve a képviselő álláspontját is. Mint ismeretes, az USL-s szakminiszter azt tervezi, hogy rövid időn belül megszünteti az egészségbiztosító és az egészségügyi szakhatóság megyei kirendeltségeit, a létrehozandó régiók szintjén koncentrálva ezeket a hivatalokat. Kezdetben még azt mondta, hogy napok kérdése az egész, jelenleg már április 15-ig tolná ki a határidőt. Cseke Attila szerint azonban ez is lehetetlen, hiszen minimum 30 napos közvita szükséges előzőleg. Megismételte azon álláspontját, hogy az egész átszervezés egyébként is hátrányos, és központosítást jelent, decentralizáció helyett. Úgy sejti egyébként, hogy megtörténhet: Eugen Nicolaescu szakminiszter eme ötlete arra a sorsra jut, mint a két legutóbbi projektje, azaz végül nem lesz belőle semmi. Cseke szerint nem biztos, hogy az így fog történni, de ez így lenne kívánatos.

Szeghalmi Örs