Álhír terjed a „hős anyákról”, ostrom alatt a postahivatalok

Álhír terjed a „hős anyákról”, ostrom alatt a postahivatalok
Egy, még érvényben sem lévő rendelet félreértelmezése miatt kérnek sokan segélyt.


Elterjedt annak a híre, különösen roma közösségekben, hogy megjelent egy rendelet a Munkaügyi Minisztérium és a Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség (AJPIS) révén, mely azokat az anyákat támogatná, kik háromnál több gyereket hoztak a világra – mondta el a Prefektúrai Kollégium szerdai ülésén Ioan Mihaiu kormánybiztos.

A „hős anyák” néven elhíresült rendeletet sokan úgy értelmezik (vagy tévesen úgy magyarázták el nekik), hogy akik három vagy annál több gyereket szültek, anyagi támogatást kapnak, ezért jelentkeznek be naponta átlagban akár ötvenen is a „segélyre”, kérvényeket címezve a hatóságnak. A prefektus kifejtette: egyedül a nyugdíjtörvényben van egy paragrafus, amely a három vagy annál több gyereket szülő anyákra és korai nyugdíjazásukra vonatkozik, ám mindez csak két év múlva, 2021 szeptemberében lép érvénybe. „Semmilyen törvényes lehetőség nincs a nevezett személyek anyagi támogatására, valaki téves információt terjesztett”, mondta Ioan Mihaiu, ugyanakkor hozzátéve, hogy valóban voltak erre vonatkozó javaslatok az elmúlt választási kampányban, ám azokat nem ültették gyakorlatba. A hírt a nagyváradi postahivatal is megerősítette: naponta tízes nagyságrendben jelennek meg ott roma asszonyok, akik „iratcsomóikat” küldik a minisztériumba, remélve a segélyt.

Információlabirintus

Érdeklődtünk néhány településen, hogy ott mi a helyzet. Minden elöljáróság illetékes munkatársa ismerte a nevezett rendeletet, volt, aki azt is tudni vélte, hogy nem kettő, de már egy év múlva érvénybe lép, bár erre nem tudott megbízható visszaigazolást megnevezni. Érmihályfalván senki nem kereste ebben az ügyben a városháza munkatársát. Székelyhídon elterjedt a hír, már érdeklődők is voltak a polgármesteri hivatalban, de mint kiderült, a rendelet eredeti céljához vezető feltételeknek ők sem tennének eleget, igaz, nem is a korkedvezményes nyugdíjazás érdekelte őket sem. Élesden is volt pár érdeklődő, de ott helyben nem tett le senki semmilyen kérvényt. Ellenben volt, aki látott olyan minisztériumi iktatószámmal ellátott (!?) kérelmet, melyet tulajdonosa postai úton szándékozott eljuttatni a minisztériumba (ahogyan azt fentebb, a váradi esetekben már említettük). Olyan információt is kaptunk, hogy állítólag létezik egy cég, mely vállalja „a segély” kérelmezéséhez szükséges iratcsomó összeállítását, amit továbbítani lehet a minisztériumba. Azt talán mondanunk sem kell, hogy a kérelemnek eleve semmi értelme, és az sem törvényes, hogy ilyen „szolgáltatásért” pénzt kérjenek.

Rencz Csaba

Címkék: ,