Alapjogokért Központ: jogállamban nem módosíthat törvényt egy rendelet

Alapjogokért Központ: jogállamban nem módosíthat törvényt egy rendelet
© epa05767657 People wave Romanian national flags and shout anti-government slogans during a protest rally in front of government headquarters in Bucharest, Romania, late 02 February 2017. About 35,000 people gathered in front of the government building and blocked city traffic to protest against a government bill, pardoning those sentenced to jail terms shorter than five years. Media accounts report tens of thousands of protestors gathering to protest the bill in major cities across the country. EPA/ROBERT GHEMENT
Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint jogállamban nem fordulhat elő olyan döntés, amely miatt Romániában most százezrek tüntetnek az utcákon.

Törcsi Péter az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában azt mondta, hogy a módosítás több sebből vérzik. A legnagyobb baj, hogy a kormány eljárási hibát követett el: alacsonyabb szintű jogszabállyal, sürgősségi kormányrendelettel módosította a büntető törvénykönyvet (Btk.) és a perrendtartásról szóló szabályokat. Vagyis alacsonyabb szintű jogszabállyal módosítottak egy magasabb szintűt. Magyarországon – fogalmazott – ha az emberek emiatt nem mennének is az utcára, az alkotmányosság próbáját biztosan nem állná ki egy ilyen döntés.
A másik gond a módosítás tartalma, ugyanis gazdasági és hivatali bűncselekmények büntetéseit enyhítették, például a hivatali visszaélését, miközben kétezer ilyen eljárás folyik – hívta fel a figyelmet. A román kormány arra hivatkozott, hogy az Alkotmánybíróság korábban negyven ponton is alkotmányellenesnek találta a Btk.-t.

(MTI)